Kilo sorunu olan gençlere sağlıklı ve zayıflatacak beslenme tüyoları!

Ah gençlik der hep büyüklerimiz! Tekrar genç olsam da yeniden yaşasam o zamanları… Kalbimizin pır pır attığı, enerjimizin en yüksek olduğu büyüdüğümüzde ise hepimizin en fazla özlem duyduğu zamanlar! Gençler için beslenme listesi

Instagram Hesabımız

O yaşlardayken her şey ne kadar önemli değil mi? Saçımız, makyajımız, arkadaşlık ilişkileri falan 🙂 Ama öyle büyük bir problem var ki bir çoğumuzun yaşadığı!

Kilo probleminden bahsediyorum evet. Asıl o yaşlarda en büyük problemimiz içinde bulunduğumuz bedeni sevmek. Tabi burada genelleme yapmak doğru olmayacaktır tabi ki ancak birçok genç olduğu kilodan memnun olmamakta ne yazık ki.

Bugün ki yazımda sizlere bu konudan bahsetmek, hem de gençlik döneminde beslenme önerileri ve ufak tüyolar vermek istiyorum.

Ergenlik döneminde edinilen davranışlar ve alışkanlıklar bizim hayatımızı şekillendirmeye başlamakta. Beslenme alışkanlıklarının temeli de tam da bu yaşlarda atılmakta.

Artık çocukluk çağından çıkmışızdır. Hızlı büyüyoruz, bedenimiz ve duygularımız değişiyordur. Beğenmek, beğenilmek en doğal hakkımızdır. Dış görünüşümüz daha da önem kazanır. İşte tam da bu noktada en büyük düşmanımız kilomuz.

İçinde bulunduğumuz bedenden mutlu değilizdir. Çareyi şok diyetler yapmakta, kendimizi açlıkla cezalandırmakta buluruz. Peki bu riskli davranışlar ne kadar doğru? Yetersiz beslenme ne yazık ki büyüme gelişmemizi etkilemekte. Bununla birlikte bazı yeme davranışı bozuklukları doğurmakta. Hatta cilt, saç, tırnak sağlığımıza kadar etkilemekte.

Peki bu noktada ne yapılmalı?
Öncelikle bedenimizi sevmeliyiz! Unutmayalım ki bizden bir tane daha yok. Bilinçsizce verilen kilolar aynı hızda geri alınmakta. O sebeple sürdürülebilir bir şekilde sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme hayat standardımız haline gelmeli. Şu an geçiş döneminde olduğumuz unutulmamalı. Bedenimiz değişiyor, olgunlaşıyor, gelişiyor.

Ona ayak uydurmak ve adapte olmak kolay olmayabilir biliyorum. Ama sabırlı olmakta fayda görüyorum. Sağlıklı beslenmeyi bir de fiziksel aktivite ile desteklersek muhteşem bir denge oluşuyor ve gelecek yıllara farkında olmadan yatırım yapıyoruz.

Sağlıklı beslenme tüyoları
Her gün güne 1 bardak su ile başlamalı. Ardından yeterli ve dengeli bir kahvaltı edilmeli. Kahvaltı günün en önemli öğünü. Gün içerisinde enerji ihtiyacımızı karşılayacak olan ilk öğün.

Mümkün olduğunca kendimizi aç bırakmamalı, öğün atlamamalıyız. Günde 3 ana öğün beslenmek daha enerjik olmamızı sağlarken yeteri kadar beslenmemize yardımcı olacaktır.

Ana öğünlerin yanında ara öğünler yapmak bireyden bireye değişkenlik gösterirken ihtiyaç halinde ara öğün yapmak bir sonraki öğünde daha kontrollü tüketmemize yardımcı olacak, kan şekeri regülasyonunu sağlayacaktır.
Ana öğünlerimizde besin çeşitliliğine yer vermeliyiz. Bütün besin gruplarından muhakkak yeteri kadar (kişiden kişiye göre değişmekte) almalıyız.

Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeliyiz. Taze sebze ve meyveler bizim vitamin ve mineral ihtiyacımızın yanında yeteri kadar lif almamıza yardımcı olacaktır. Bu durumda hastalıklara karşı daha iyi korunacak, kronik hastalıklara yakalanma riskimizi azaltacak, bağırsak problemlerini engellemiş olacağız.

Özellikle gençlik döneminde tüketilen atıştırmalık paketli gıdalardan da uzak durmakta fayda var. Zira bu bahsetmiş olduğum gıdalar bizlere boş kalori sağlayacak, yağ artışına sebep olacaktır.

Yine cilt sağlığımızdan vücudumuzun ısısını ayarlamaya geniş yelpazede pek çok faydası bulunan suyu da unutmamak gerekli. Su tüketimine özen göstermeliyiz.

Su demişken diğer içeceklerden de bahsetmemek olmaz. Yine bu yaşlarda tüketimi fazla olan asitli, gazlı ve şekerli içeceklerin tüketimini kısıtlamalıyız. İçerisinde çok fazla katkı maddesi bulunan ve besleyici değeri olmayan içeceklerin yerine süt ve süt ürünlerini koyabiliriz. Yeteri kadar süt ve ürünleri tüketmek boyumuzun uzaması, diş sağlığımız ve kemik gelişiminden ileride yaşanacak kemik hastalıklarına karşı koruyucu rol oynamakta.

Evet, işte bu bahsettiklerimi uygulayarak daha sağlıklı beslenmek ve kalıcı alışkanlıklar kazanmak daha mümkün. Eğer bu konuda yalnız olduğunuzu veyahut yeteri kadar doğru beslenemediğinizi düşünüyorsanız bir beslenme uzmanından destek almanız yine alışkanlıkların şekillenmesine fayda sağlayacaktır.

Sevgilerimle…

Zehra Bora

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Gençler için beslenme listesi

She and Girls Nisan 2020 Sayısı Gençlik Dergisi Girls Hediyesiyle Dergiliklerde!

SHE AND GIRLS BAHAR 2024