Psikolojik Denge ve Mutlu Yaşam Mimarı; Şelale Ünseli

“İnsanlara umut olmak, herkesin isterse başarabileceğini ve başardığını göstermek, bana gelirken umutsuz olan danışanlarımın mutlu ve umutlu insanlara dönüşmesine tanıklık etmek. Uzman Yaşam Koçu Şelale Ünseli

She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.

Instagram Hesabımız

Bilinçli, hedefi olan, hedefe nasıl yürüyeceğini bilen, mutlu, huzurlu, sağlıklı ve dengeli ruh hali olan insanları aileye, topluma, şirketlere ve ülkeye kazandırmanın mutluluğunu yaşamak mesleğimin en güzel tarafı bence” sözleriyle, mesleğine olan tutkusunu ve danışanları ile sağladığı güçlü bağı sayesinde aldığı sonuçların ona ne kadar çok mutluluk verdiğini ifade eden Psikolojik Danışman ve Uzman Yaşam Koçu Şelale Ünseli ile çok keyifli bir röportaj yaptık.

Bu kadar kısa sürede verdiğiniz enerji ile profesyonelliğiniz adına sizi tebrik ediyorum.

Röportaj: Melek Şenol

Psikolojik Denge ve Mutlu Yaşam Mimarı Şelale Ünseli

Şelale Ünseli kimdir? Nasıl çalışıyorsunuz neler yapıyorsunuz?

Psikolojik Danışman ve Uzman Yaşam Koçuyum. Aynı zamanda Reiki Master / Eğitmenim. Psikolojik Danışmanlık ve Yaşam Koçluğu konularında kurumlar ve bireyler için online ve yüz yüze terapiler ve danışmanlık hizmetleri vermekteyim. Aynı zamanda ilgili uzmanlık konularımda eğitim, seminer ve konferanslar ile arınma, ruhsal detoks kampları ve atölyeler de düzenlemekteyim.

Hizmet alanlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Çalıştığım ana tema kişilerin, aile, çift veya kurumların mental, duygusal ve ruhsal dengesinin sağlanması ve mutlu yaşamlarının sağlam yapı taşlarının kurulması, hayatlarının huzurlu ve pozitif enerji ile efektif yaşanmasına destek ve ivme vermektir. Kendimi kısaca “Psikolojik Denge ve Mutlu Yaşam Mimarı” olarak tanımlayabilirim.

Psikolojik Danışmanlıkta danışanlarımın ihtiyaçları doğrultusunda farklı terapi metodları ve psikotestler de uygulamaktayım. Psikolojik olarak desteğe ihtiyacı olmayıp sadece yaşam ve kariyer yolunda istedikleri doğrultuda ilerlemek isteyen danışanlarıma ise gereken destek ve motivasyonu sağlamak için de koçluk hizmetleri vermekteyim. Koçluk hizmetlerimde özellikle mindfullness, teröpatik art yaşam koçluğu dallarında çalışmaktayım.

Koçluk hizmetini ayrıca birçok metot ile desteklemekteyim. Bunların başlıcaları; Renk Terapisi, Reiki Terapisi, Aromaterapi, Kristal Terapi, Müzik Terapi, Sanat Terapisi, Nefes Egzersiz Teknikleridir. Reiki enerji terapileri konusunda ise; 20. Seviye (Grand)MASTER & Teacher ünvanına ulaştım.

IAOTH (Uluslararası Terapistler Birliği) üyesiyim. Ayrıca IAOTH tarafından uzmanlık alanımdaki terapiler konularında uluslararası akredite sertifika verme yetkisine sahibim. Bu konulardaki yetkilendirilme belgelerim ve iaoth üyelik belgelerime iaoth resmi web sayfasından ulaşılabilmekledir.

Bir reiki seansında insan ne hisseder? Süresi ne kadardır?

Reiki uygulanan kişi, genelde gevşeme, rahatlama, ağrılarda azalma, bazı noktalarda sıcaklık veya soğukluk hisseder. Hiçbir şey hissetmeyebilir de. Kişinin rahatsızlığının başlangıç aşamasında oluşu hissetmemesine, kronikleşmiş oluşu ise rahatsızlık olan enerji akış noktasında çözülme ile sıcaklık hissine, eğer tıkanıklık devam ediyorsa soğukluk/serinlik hissetmesine neden olabilir. Tam bir Reiki seansı 60 ila 90 dakika sürer.

Bir Koç olarak kendinize idol, mentör guru gördüğünüz isimler var mı?

Dünya genelinde, herkesin yaşamında olumlu etki yaratmayı başaran, Robin Sharma, Christine Hassler, Jason Goldberg, Dr. Maria Nemeth’i sayabiliriz.

Geleceğin mesleği olarak gördüğünüz bir meslek var mı?

İklimsel değişimler hatta krizlerin özellikle iklimsel değişimleri ve olası krizleri yönetebilecek iklim ve yazılım uzmanlarına ihtiyaç doğuracağına inanıyorum. Bir de tabii ki otomasyonun artması ve robotların birçok alanda kullanılmaya başlaması ile robotik teknoloji uzmanları, yazılımcıları ve teknik personele de ihtiyaç oluşacaktır.

Ancak bunların hepsi için enerji ihtiyacı oluşacağından, yenilenebilir enerji konusunda da teknoloji geliştirecek yazılım, donanım uzmanlarına da ihtiyaç olacağından bu mesleklerin revaçta olacağını düşünüyorum.

Azerbaycan’da en başarılı yaşam koçu ödülüne layık görüldünüz, neler düşünüyorsunuz?

Azerbaycan’da bu ödüle layık görülmekten çok onur duydum. Ödül organizasyonu CEO ‘su arayıp bana Peşekar (uzman/profesyonel) Yaşam Koçu Ödülü vermek istiyoruz dedi. Nedenini de şöyle açıkladı; Azerbaycan’da yaşam koçluğu çok değerlidir, yaşam koçları hem psikoloji alanında uzmanlıkları olur, hem yaşam koçluğunda farklı teknikleri kullanır, hem de enerji sağlığı konularında uzmanlığı olur.

Psikolojik Denge ve Mutlu Yaşam Mimarı Şelale Ünseli

Siz bu özelliklerin hepsini sağladığınız için sizi seçtik dediler. Ödül töreninin olduğu otelde doktorlar, hastane sahipleri beni kapıda karşıladılar. Geleceğinizi duyduk tanışmak istedik dediler. Kullandığım tekniklerin çoğunu merak ettiklerini Azerbaycan’da eğitim ve konferanslar ile de aktarmamı rica ettiler. Çok gurur duydum.

Mesleğinizin uğraşmaktan en çok hoşlandığınız tarafı nedir?

İnsanlara umut olmak, herkesin isterse başarabileceğini ve başardığını göstermek, bana gelirken umutsuz olan danışanlarımın mutlu ve umutlu insanlara dönüşmesine tanıklık etmek. Bilinçli, hedefi olan, hedefe nasıl yürüyeceğini bilen, mutlu, huzurlu, sağlıklı ve dengeli ruh hali olan insanları aileye, topluma, şirketlere ve ülkeye kazandırmanın mutluluğunu yaşamak mesleğimin en güzel tarafı bence.

PDR de alanla ilgili yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

PDR alanındaki çalışmalarımdaki en genel amaç tüm bireylerin her açıdan sağlıklı, kendilerinden ve yaşamlarından doyum alan bireyler olmalarına yarayacak gelişimi desteklemektir. Bireylerin problemlerinin çözümünde yol gösterici olarak çalışmak böylelikle kendilerini tanımalarını sağlamaya yardımcı olmaktır.

Kişilerin kendi kendine yetebilir bağımsız bir birey olmaları, seçimler yapabilmeleri konusunda uğraş göstererek bireyin ilgi, yetenek ve kapasitesini fark etmek ve kendisinin fark etmesini sağlamak için çalışmaktır. Bu nedenle de öğrenci danışanlarıma farklı testler uygulayarak, yetenek ve kapasitelerini görmelerine de destek oluyorum.

Bu bölümde eğitim gören öğrencilere verebileceğiniz tavsiyeler nelerdir?

Psikolojik danışman olarak çalışmak birçok alanda yeterli olmayı gerektiriyor. Bu anlamda zor bir meslek aslında. Alanla ilgili yeterli kuramsal bilgi ve uygulama deneyimi yanında ojektif projektif testler, zeka testleri gibi tekniklerin ve eft gibi terapi metotlarının ek sertifikasyon kurslarını alıp kullanacakları bilgi ve becerileri zenginleştirmeleri gerekiyor.

Bir PDR öğrencisinin kuramsal temeli iyi olmalı ve gerekli uygulamaları da belli bir düzeyde gerçekleştirmiş olmalı. Derslerinde başarılı, gayretli ve çabalayan birisi olması gerekir ama sadece ders geçmek amacıyla değil de olabildiğince çok şey alarak mezun olma anlayışına sahip olmalı. Bu süreçte kendini gerek alan içi gerekse alan dışı kitapları okuyarak yetiştirmeye çalışması çok önemli.

Var olan eğitim sistemi nedeniyle çocuklar hangi psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor?

Psikososyal gelişim, çocuğun çevresiyle etkileşim kurmasıyla birlikte öncelikle aile ilişkileri içinde başlar. Ancak, erken yaşlardan itibaren, okul ortamı, psikososyal gelişimin temel bağlamlarından biri halini alır.

Dolayısıyla okul ortamı ve bu ortam içerisinde sunulan eğitimin çocukların psikososyal gelişimine etkisi göz ardı edilemeyecek derecede büyüktür. Özellikle Corona salgın sürecinden itibaren sürekli değişen eğitim sistemi (online veya sık sık kapanma açılma vb.) çocuk tarafından benimseniş ve bugüne kadar öğretilen değerler ve bilgilerle yaşananların farklılaşması, hatta çatışması vb. çocuk açısından çevrenin güvenirliğini azaltma tehlikesi yarattı.

Bu da çocuklarda, kontrol duygusunun kaybolması ile kaygının artması ve öğrenilmiş çaresizliğin gelişmesi gibi psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalmaları riskini oldukça arttırdı.

Uzman Yaşam Koçu Şelale Ünseli

She and Girls Yaz 2023 Sayısı Gençlik Dergisi Girls Hediyesiyle Dergiliklerde

SHE AND GIRLS BAHAR 2024