Aynı zamanda bir moda tasarımcısı olarak çok net söyleyebilirim ki, 1970’li yıllar biz tasarımcılar için sonsuz bir ilham kaynağıdır. Bana öyle geliyor ki daha uzun yıllar bu kaynak bir çok tasarımı besleyecek. 1970’li yılların modası nasıldı?
She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.
Instagram Hesabımız
1970’li yılların gençlerine bakacak olursak, yaş grupları 15 ile 30 arasında değişen bir kitle görürüz. 50’li ve 60’lı yıllarda doğan ve büyüyen bu nesil, tam anlamıyla sıcak savaş sonrası ve soğuk savaşın başladığı yılların mağdurları.
Savaşın getirdiği ekonomik zorlukların yıldırdığı ve capitalist düzenin para kazanma odaklı motive ettiği ebeveynlerine karşı çıkan bir nesil. Öyle bir karşı çıkış ki, bütün dünyada bir anda ses getirdi.
Ne babalarının ne de annelerinin statü derdi, onların değer yargılarına giremedi. 60’lı yılların sonlarında başlayan gerilim 70’li yıllarda neredeyse eylemsizliğe varacak bir eylem ritüeline dönüştü.
İş yerinde statü kazanmak yerine zamanını Woodstock gibi büyük müzik festivallerinde eğlenerek ve anın tadını çıkartarak geçirmek istediler. Paranın insanlık onurunu ayaklar altında çiğnemesine karşı durdular. Bu duruş herşeyin neredeyse parodi biçimde abartılı olmasına vesile oldu.
Topuklu ayakkabılar apartman topuklu, geniş paçalar ispanyol paça, sivri yakalar iyice uzun yaka, araba kasaları iyice geniş oldu.
70’li yıllar için tam manasıyla yeniyi arayış diyebiliriz. Eskiden bilinen herşey bu dönemde ya unutulmak istendi ya da dediğim gibi çok abartılarak olduğunun tam zıttına dönüştürülmek istendi.
50’li yıllardan sesini duymaya başladığımız mini etekler neredeyse kemer gibi görünen silüetlere büründü. Uzun çizmeler dizlere kadar tırmandı. Bir çok detay sanki tiyatro dekoru ve kostümü tadında bir taklit benzeri hallerde üretilmeye başlandı. Çünkü esas olarak kabul edilmiş olanı tiye almak, işin içine abartılı espiri katmak, maddiyatı bu kadar yüceltmeyi alaya almak vardı işin özünde.
Diğer yanıyla uyarıcı ve uyuşturucu maddelerin gençlerin arasında en yaygın olduğu dönemdi de diyebiliriz. Bunun etkisi mi bilemeyiz ama desen tasarımlarında illüzyon vari etkiler, tekrar eden çiçek figürleri, geometrik desenler bol renklerle adeta ortamı neşelendiriyordu.
68 kuşağının aradığı yepyeniyi bulduğu yıllardır 70’li yıllar. Bu muhteşem yıllarda bir çok barış söylemcisi dünya çapında ses duyurma gayretlerinde bulundular. Unutulmakta olan ruhu güzel sözlerle ve naïf eylemlerle insanlara duyurdular. Bana öyle geliyor ki kapitalizmin kurduğu baskının ilk haykırışları bu yıllarda ortaya çıktı.
Hippi akımı böylece meşhur dönemini yaşamış ve adını tarihe yazmış oldu. Barış yanlısı ‘çiçek çocuklar’ın bu muhteşem dönemi bizlere lüksün çok da gerekli olmadığın hatırlattı. Özgürlüğün illa moda devlerinin belirlediği stilllerle ifade bulamayacağını, sokaktan gelenin de büyük bir kaynak olduğunu gösterdiler.
1970’li yılların genel duruşuna da bir bakalım; Süper mini etekler, bunun yanısıra upuzun maksi etekler. Geniş yaka detayları, bol bol desenli gömlekler.
Salaş görünümler, etnik detaylar, çok geniş ispanyol paçalar. El örgüsü görünümde bedene oturan renkli süveterler. Kalın kemer detayları ve yüksek dolgu topuk ayakkabılar. Pelerin görünümlü dış giyimlar, pançolar.
Erkeklerde uzun saç modası bu yıllarda iyice netleşti ve kulakları küpelendi. Kadınlarda da Rapunzel etkisi vardı ama aynı zamanda kısacık saçlar da görülüyordu.
Dediğim gibi, herşeyin abartılı olduğu ama bir o kadar da neşeli ve naïf dokuların ve renklerin olduğu, adını anınca insanın yüzünü güldüren yıllardı 1970’ler…
Bu yıllardan bahsedince aklıma düşen ilk şarkı Jonh Lennon’ın o döneme damgasını vurmuş olan “İmagine” isimli parçası oluyor. Hayal et diyor, bütün insanlığın barış içinde yaşadığını.
Hayal edelim ama eyleme de geçelim… Nezaketimizi saygıyla, sevincimizi sevgiyle paylaşalım…
Sağlık dolu sıcak bir kasım ayı diliyorum.
Hatice Kübra Erişir