Duygularımızı mı yoksa yemeğimizi mi yiyoruz?

Hemşirelik kariyerinde, hastaların çoğunluğunun yaşam tarzlarından dolayı sık sık aynı döngü ile hastaneye yattıklarına şahit olup bütüncül şifa arayışına giren, sevgili Pelin Eryılmaz ile Fonksiyonel Tıp alanında oldukça aydınlatıcı sohbet gerçekleştirdik. Fonksiyonel Tıp uzmanı Pelin Eryılmaz

She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.

Instagram Hesabımız

Fonksiyonel Tıp ve Alternatif Tıp ayırımının yapılması gerektiğini vurgulayan Eryılmaz, bu yanlışın düzeltilmesi gerektiğini özellikle belirtiyor. Buyurun sohbetimize!

Röportaj: Melek Şenol

Pelin hanım sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1988 yılında İzmir’de doğdum. 12 yıllık hemşireyim. Organ ve kemik iliği transplantasyonu, kalp damar cerrahi ve kardiyoloji üzerine çalıştım.

Reiki, hamile yogası, su-jok uygulayıcılığı ve fonksiyonel tıp sağlık koçluğu eğitimi aldım. Eğitimim bittiğinden beri bu alan üzerine çalışıyorum. Şu an devam etmekte olan meditasyon uzmanlık eğitimim var.

Fonksiyonel tıp nedir? Fonksiyonel tıp sağlık koçu ne yapar?

Fonksiyonel tıp alternatif tıp ile karıştırılıyor. Bu yanlışı düzeltmek isterim. Fonksiyonel tıp, bilinen klasik tıbba göre bütüncül bir bakış açısı ile hastaya bakar. Kanıta dayalı bilimsel uygulamaları birleştirerek kişiyi değerlendirir. Beden-ruh-zihin bir arada olarak bakar. Hastalıkların kök nedenine inmeye çalışır.

Ayakkabıda sürdürülebilirliğin öncü markası CAMPER

Fonksiyonel tıp sağlık koçu kişinin hayat düzenini değiştirmesinde ona yol arkadaşlığı yapar. Hekim ve diyetisyen ile birlikte çalışabilir. Ben bilgi birikimim ile danışanlarıma özel beslenmede tarif desteği, toksinlerden arınmak için dokümanlar paylaşıyorum. Farkındalıkla yeme ve nefes üzerine anlatımlar yapıyorum. Bütünsel arınma programım ile hayat kalitelerini arttırmayı hedefliyorum.

Fonksiyonel tıp sağlık koçu olmaya nasıl karar verdiniz?

Meslek hayatım boyunca kronik hastalıklarla çalışırken hastaların çoğunluğunun yaşam tarzlarından dolayı sık sık aynı döngü ile hastaneye yattıklarına şahit oldum. Bu sebeple bütüncül şifa arayışına girdim.

Fonksiyonel tıp bakış açısını benimsedikten sonra eliminasyon diyeti ile yıllardır olan huzursuz bacak sendromumu tamamen ortadan kaldırdım, cilt hastalıklarımda ciddi bir iyileşme gözlemledim. Kendi şifamı bulduktan sonra bu eğitimi almaya karar verdim.

Sağlıklı beslenme nasıl sürdürülebilir hale getirilir?

Birkaç madde ile sıralayayım:

-Sağlıklı beslenmeyi özel beslenme gerektirecek bir hastalık yok ise takıntı haline getirmemek.

-Paketli gıda, rafine şeker gibi ürünler yerine alternatiflerini koymak ve etiket okumak alışkanlığı kazanmak.

-Ön hazırlık yapmak bizi dışarıdan yemek söyleme fikrinden uzaklaştırır. Acıkınca ye, doyunca bırak mottosu ile ilerlemek çok önemli.

-Duygularımızı mı yoksa yemeğimizi mi yiyoruz bu ayrımı yapmayı alışkanlık haline getirmeliyiz.
Sağlıklı beslenme üzerine kitap önerileriniz nelerdir?

Taş devri diyeti- Prof. Dr. Ahmet AYDIN
Tahıl beyin – Dr. David PERLMUTTER ve Kristin LOBERG
Beyin ve bağırsak – Dr. David PERLMUTTER ve Kristin LOBERG
Kronik hastalıklara çözüm var – DR. Levent SEPİT

Fonksiyonel Tıp uzmanı Pelin Eryılmaz

She and Girls Mart 2023 Sayısı Gençlik Dergisi Girls Hediyesiyle Dergiliklerde

SHE AND GIRLS BAHAR 2024