Mutfakta Doğru Bildiğimiz Yanlışlar! Taze Yumurta Nasıl Anlaşılır?

Pandemi süreci, hayatımızın her alanına etki ettiği gibi gıda seçimlerimizde de daha dikkatli olmamızı sağladı. Artık gıda tercihlerimizde, olması gerektiği gibi, gıda güvenliğine her zamankinden daha çok önem veriyoruz. Mutfakta doğru bilinen yanlışlar

She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.

Instagram Hesabımız

Bunda zararlı mikroorganizmalara karşı hassasiyetimizin artması da önemli rol oynuyor. Zaman bilinçli olma zamanı.

Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, bitki çaylarından margarinlere, yumurtadan konserve ürünlere kadar birçok gıdayla ilgili merak edilenleri yanıtladı, bilinçli gıda seçimlerine dair şu ipuçlarını verdi:

Taze yumurta nasıl anlaşılır?

Öncelikle her gıdada olduğu gibi yumurta alırken de ambalajının üzerindeki son kullanma tarihine bakmalıyız. Bazılarının düşündüğünün aksine yumurta sarısının rengi, kalite göstergesi değil. Bunu, tavuğun cinsine ve beslenme şekline göre değişeceği için kaliteye yönelik bir ipucu olarak görmek doğru olmaz.

Zaten alışveriş esnasında kontrol edilebilir bir şey de değildir. Ancak en başta aklımızda tutmamız gereken, yumurtaların son kullanma tarihini not etmek olmalıdır. Öte yandan yumurtanızın tazeliğini anlamak istiyorsanız size bazı ipuçları verebilirim.

Su testi: Yumurtaların içinde yer alan hava boşluğu zamanla genişler. Dolayısıyla yumurtanın suda yüzme kapasitesi artar. Taze yumurtayı soğuk su dolu bir kaba koyduğunuzda dipte kalır.

Tazeliği azalmaya başlamış yumurta ise dik durmaya başlar. Yumurta suyun yüzeyine çıkarsa pek de taze değil demektir. Ama bu, yumurtanın tamamen bozulduğu anlamına da gelmez. Bu aşamada yumurtayı kırıp kokup kokmadığı, sarısının dağılıp dağılmadığı kontrol edilmeli.

El feneriyle test: El fenerini yakıp yumurtanın sivri ucu ışığa bakacak şekilde tutun. Yumurta tazeliğini yitirdikçe içindeki hava boşluğu artar.

Bunu ışık kullanarak görebilirsiniz. Ayrıca döllenmiş bir yumurta altı gün kuluçkaya bırakılırsa cenin siyah iplikçik şeklinde görülebilir, şaşırmayın.

Dinleme testi: Taze yumurtanın içindeki hava boşluğu çok az olduğu için hafifçe sallayıp dinlediğinizde hiçbir ses duymazsınız. Ancak bayat yumurtanın içinden ses gelir. Çünkü içindeki boşluk artmıştır.

Tutma testi: Diğer bir tazelik testi de sarısıyla ilgili. Yumurtayı kırıp sarısını avucunuza alın. İki parmağınızla sarısını tuttuğunuzda zarı patlamıyorsa yumurta tazedir.

Ambalajdaki metaller gıdaya geçer mi?

Sanılanın aksine metal ambalajlardaki metallerin gıdaya geçmesi, doğru bir gıda-ambalaj ilişkisinde söz konusu değildir. Zaten bu ürünler herhangi bir geçiş olmaması için gerekli testlerden geçmişlerdir.

Konserve ürün tüketmenin sağlık açısından bir sakıncası olmadığı gibi sebze meyve tüketimini artırmak ve gıda israfını önlemek açısından da olumlu etkisi olabilir.

Tabii ki taze veya dondurulmuş muadillerine kıyasla konserve gıdalardaki besin değeri biraz daha düşüktür. Ancak diğerlerine ulaşamadığımız zamanlarda konserve ürünler de iyi, pratik ve sağlıklı birer gıda alternatifi olabilir.

Margarinler, trans yağ ve kolesterol içerir mi?

Halen ara sıra gündeme gelse de trans yağ konusu aslında ülkemiz için çok eskide kalan bir hikaye. Trans yağların riskleri bilinmediği zamanlarda margarinler trans yağ içeriyordu.

Çünkü trans yağ ürüne eklenen bir şey değil, üretim esnasında istenmeden oluşuyordu. Sağlık üzerindeki olumsuz etkileri ve riskleri ortaya çıkınca üretim teknolojisi değişti. Önde gelen tüm üretici şirketler, teknolojilerini hızla bu yönde yeniledi.

Türkiye bu konuda dünyada yasal anlamda trans yağsız üretime geçen ilk ülkelerden biri. Yerli üreticiler, bundan 15 yıl önce, henüz hiçbir yasal düzenleme ya da kısıtlama yokken tamamen kendi inisiyatifleriyle trans yağsız üretim için harekete geçti.

Son 15 yıldır da Türkiye’de Dünya Sağlık Örgütü’nün “yok kabul ettiği” seviyesinin altında üretim yapılabiliyor. Bilimsel olarak “yok kabul edilen seviye”, yüzde 1’in altıdır.

Kolestrol konusuna gelirsek, bu da en yaygın yanlış kanılardan biri. Kolesterol konusu margarinle hiç bağdaştırılamaz, çünkü kolesterol hayvansal gıdalarda olur. Halbuki margarin, bitkisel yağların karışımından oluşur. Dolayısıyla her bitkisel gıda gibi margarinler de kolesterol içermez.

Bitki ve meyve çaylarının poşetleri nasıl üretilir?

Poşet çay biraz da ismi nedeniyle yanlış anlaşılıyor çünkü poşet denildiğinde akla ilk gelen şey naylon. Halbuki bu çayların poşetinin naylon ile ilgisi yok.

Türkiye’deki başlıca çay üreticilerinin kullandığı poşetler, muzgillerden Abaka ağacının liflerinden üretiliyor. Dolayısıyla bunlar bitkisel ürünlerdir. Abaka ağacından üretilen çay poşetleri sıcak suda erimiyor ancak çayın içeriğinin suya geçmesini sağlıyor.

”Yüzde 100” meyve suları, gerçekten katkısız mı?

Yasal olarak “yüzde 100” meyve sularına şeker, tatlandırıcı, aroma verici, renklendirici, koruyucu gibi katkı maddelerinin eklenmesi yasaktır. Yani bunlar evinizde sıktığınız meyve suyuna benzer niteliktedir.

En büyük fark, raf ömrü boyunca besin değerinin korunabilmesi için ısıl işlemden geçmesidir. Bu da vitamin değerlerinde az da olsa bir kayba neden olabilir.

Mutfakta doğru bilinen yanlışlar

She and Girls Ekim 2021 Sayısı Gençlik Dergisi Girls Hediyesiyle Dergiliklerde

SHE AND GIRLS BAHAR 2024