Ramazan ayında beslenme

Ramazan ayı boyunca sağlıklı olmak için dengeli ve yeterli beslenmenin önemini ve buna yönelik oluşabilecek kilo dengesinin nasıl korunabileceği konusunda Diyetisyen Ertan Akpolat önemli bilgiler verdi. Diyetisyen Ertan Akpolat

She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.

Instagram Hesabımız

Unutmayalım, oruç tutarken kilo alma riski yüksek olmasının yanı sıra kilo verilebilir de. Bunun sihri keyifli röportajımızda!

Röportaj: Melek Şenol

Diyetisyen Ertan Akpolat

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Merhaba, ben Diyetisyen ERTAN AKPOLAT Konya’da doğup büyüdüm ve ailemin 4 çocuğundan en küçüğüyüm. Konya KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ’NDE 4 yıllık diyetisyenlik ve staj eğitimlerinden sonra mezun oldum.

Sonrasında kendime ait bir diyet merkezi açmayı planladım ve 7- 8 aylık süreçten sonra Konya Selçuklu ’da bulunan şu an ki diyet merkezimi açtım. Ofisimde her kesimden her yaştan danışanlarım bulunmaktadır.

Ayrıca değerli danışanlarımla kurduğum iletişimin sürekli oluşu ve takip ederek, günlük hayatlarında yanlış beslenme alışkanlıklarını engelleyerek onlara doğru seçimler yapmasını sağlamaktayımdır.

Ramazan ayı boyunca sağlıklı olmak için ne yapmalıyız ve halsizlik neden olur?

Ramazan ayı boyunca sağlıklı olmak için dengeli ve yeterli beslenmemiz gerekiyor. Ramazan ayında beslenme, üç öğün yerine iki öğüne indirilince özellikle makarna, pilav, ekmek ve tatlı tüketiminin sofralarda artışı görülür.

Sörf kültürüne retro dokunuş: PUMA x PALOMO

Oysa oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleriyle yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması esas olmalıdır. Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi için en önemli öğün sahurdur. Sahuru atlamak, sadece su içmek veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğu unutulmamalıdır.

Çünkü bu tarz beslenme alışkanlığı 12 saat aç kalma süresini 18 saate çıkarabilmektedir bu da şekerin düşmesi ve gün içerisinde halsizlik oluşmasına neden olmaktadır.

Ramazan ayında ne yemeliyiz?

Ramazan ayında en önemli öğün olan sahurda süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalı veya çorba, sebze ve kuru baklagil yemeklerinden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Hamur işi, yağlı yemekler, kızartmalardan uzak durulmalıdır.

İftarda ise; peynir zeytin gibi hafif kahvaltılıklarla başlayıp, çorba gibi hafif yemeklerle devam edip 10 dakika ara vererek hızlı yemek yeme durumunu engellemiş oluruz. Sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi gerekiyor.

Bunun yanında süt ürünlerinden bir değişim grubu ekleyip ilave olarak enerji veren kan şekerini dengeleyen tahıl grubu ile desteklenmelidir.

Ramazan ayında kilo kaybı olur mu?

Ramazan boyunca 3 öğün yerine 2 öğüne indirilen beslenme tarzında kalori düştüğü için kilo kaybı beklenebilir.

Kişiden kişiye kilo verme durumu değişebilir çünkü bazı kişilerde yetersiz ve dengesiz beslenme ile kilo kaybı oluşurken bazı kişilerde aç kalma korkusuyla olması gerekenden fazla tüketim olduğu için kilo bile alabilir. Bundan dolayı kilo kaybında bir kesinlik söz konusu olmaz.

Ramazan sürecinde yeterli ve dengeli beslenme ile az kalorili, tok tutucu besinler tercih ederek kişinin yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine göre günlük alması gereken protein, karbonhidrat oranlarına ve kalori alımına dikkat ederek, 4 haftalık süreçte 5 kilo da verilebilir.

Diyetisyen Ertan Akpolat

She and Girls Nisan 2023 Sayısı Gençlik Dergisi Girls Hediyesiyle Dergiliklerde

SHE AND GIRLS DERGİ

She and Girl Kapak ECE CAM