
Şirketlerin ve girişimcilerin nakit akışlarını maksimize etmeye yönelik işletme koçluğu hizmeti veren, nakit akışı yönetiminde güçlü destek sağlayan, İşletme Koçu Nil Akan Palacios, kâr eden bir koçluk işletmesinin nasıl oluştuğu hakkında çok değerli bilgiler verdi. Nil Akan Palacios Nakit Akışı Koçu
“Sanırım en büyük özelliğimiz ve Koç Girişimcilerimizin bizi tercih etmesinin sebebi bir eğitim programı değil bir mentorluk hizmeti veriyor olmamız. Koçlara sunulan binlerce eğitim var. Ancak bu eğitimler alındıktan sonra öylece kalıyor zira iş kurmak eğitimlere katılarak başarılabilecek bir şey değil. Elleri kirletmek gerekiyor, yani iş kurma ve girişimcilik bilgilerini uygulamaya koymak ve o koçluk işletmesini gerçekten etiyle kemiğiyle kurup fatura keser hale getirmek gerekiyor. Bunun yolu eğitimlerden değil iş kurma ve geliştirme konusunda uzman bir mentorla çalışmaktan ve aksiyon almaktan geçiyor.”
Röportaj: Banu Çelik

Nil Akan Palacios She and Girls Dergisi Kapak Röportajı
Öncelikle sizi daha yakından tanıyabilmemiz için koçluk serüveninizden ve bugüne kadar kat ettiğiniz yoldan bahseder misiniz?
ODTÜ İşletme mezunuyum. Bölümüme çok severek ve işletme yönetimini merak ederek girdim, iyi ki de okumuşum. 1997 yılında mezun olduğum günden bu yana 28 yıldır işletmelerin, iş dünyasının içindeyim. İlk 26 yıl Coca-Cola ve Novartis İlaç şirketlerinde finanstan başlayarak Avrupa, Orta Doğu, Asya ve global operasyonlarda çeşitli liderlik rolleri üstlendim. Sıkı çalışmayı ve sürekli öğrenip bir sonraki aşamaya geçmeyi severim. Pandemiyle birlikte- o vakit aklıma hayalime gelmeyecek ancak filmlerde olabileceğini sandığım- birtakım olaylar silsilesini takiben kurumsal iş yaşamımı noktaladım ve Türkiye’de kendi işletme koçluğu işimi kurdum. Şirketlerin ve girişimcilerin nakit akışlarını maksimize etmeye yönelik ortağımla birlikte spesifik bir işletme koçluğu hizmeti veriyoruz. Uzmanı olduğumuz alanlar nakit akışı yönetimi ve koçluk.
CEOCOACH Koçluk İşletmesi Stratejisti olarak çalışmaya nasıl karar verdiniz? Bu alanda sizi en çok motive eden şey neydi?
İşletme koçluğu firmamızı öncelikle CEOCOACH markamızla kurduk. 2019’da o vakit Chief Financial Officer olarak çalıştığım işten ayrılmıştım. İlk kez iş hayatımda, takvimimde bir boşluk oluştu. Bir süredir koçluğu merak ediyordum, bir koçluk okuluna yazıldım. 1 yıl süren temel ve ileri seviye koçluk sertifikasyonlarımı tamamladıktan sonra koçluğu, bundan böyle kalan iş yaşamımda yapmak istediğime karar verdim. İnsanın zihin, kalp ve ruh algoritmasına bilimsel verilerle ışık tutan harika bir meslek.
Koçluğu uzmanlık alanım olan işletmecilikle birleştirdim ve işletme koçluğu firmamı kurdum. CEOCOACH’un kuruluşu ise tamamen sevgili Koç meslektaşlarımın yol göstermesi ile oldu. Koçluk okulunda hepimiz koçluğun ahengine ve enerjisine bayıldık ancak hiç kimse bu işin ticari tarafının nasıl kurgulanıp bu meslekten para kazanacağını bilmiyordu, ben de öyle! Koçluk okulunu tamamladıktan sonra bir yandan ilaç sektörüne geri dönerek bir süre daha üst düzey rollerde çalıştım.
Ancak bir taraftan, Türkiye ekonomisinin özellikle Ağustos 2018’den beri içine girdiği ekonomik çıkmazın, benimki gibi beyaz yaka işleri bitireceğini gördüm. Böylelikle kurumsal iş hayatımın son 3 yılında bir yandan beyaz yaka olarak çalışırken öte yandan kârlı bir koçluk işletmesi nasıl kurulur, dünyada bunu yapanlar nasıl yapmış, incelemeye başladım. Sahipleriyle bağlantıya geçtim. Hepsi birbirinden değerli deneyimlerini paylaştılar. Onlarda gördüğüm iş modelini kendi 26 yıllık işletmecilik ve nakit akışı yönetimi tecrübemle birleştirerek CEOCOACH Koçlara Özel İşletme Koçluğu programını kurdum. Bu yıl 3. yılımızdayız ve müşterilerimiz için birbirinden değerli onlarca koçluk işletmesi kurduk. Tüm CEOCOACH’lara bize güvendikleri için sonsuz teşekkürler!

Nil Akan Palacios She and Girls Dergisi Kapak Röportajı
Koç Girişimciler için doğru koçluk stratejilerini oluştururken en çok hangi temel unsurlara dikkat ediyorsunuz?
En dikkat ettiğimiz konu koçluk nişinin kurşun geçirmez şekilde tasarlanması. Start up bir koçluk işletmesinde en büyük risk yanlış stratejiler ve nakit getirmeyecek eğitimlerle çok fazla vakit ve nakit kaybedip iflasa sürüklenmek. Koçluk hizmetinde elle tutulan somut bir girdi veya çıktı olmadığı için Koç Girişimcilerimiz kuruluş esnasında kendilerine en kısa sürede en düşük maliyetle en yüksek kârı getirecek koçluk işini nasıl kurabileceklerini göremeyebiliyorlar. CEOCOACH’un ilk aşaması başlangıç seviyesinde ilk baktığımız yer Koç Girişimcinin koçluk sektöründe hangi niş alanda konumlanması gerektiği.
Koçluk sektörü giriş bariyeri olmayan bir sektör. Koçluğun meslek standartları T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından 2013 yılında tanımlanmış. Ancak yasalar koçluk yapabilmeniz için mesleki sertifikasyonu şart koşmuyor. Dolayısıyla kendisine güvenen herkesin sertifikasyon olmadan yapabileceği bir meslek. Bu durum Koçlar arasında amansız bir rekabet oluşturuyor. Niş Stratejisi işletmecilikte kullandığımız bir rekabetten ayrışma stratejisidir. Rakiplerinizden ayrıştığınız yerde para kazanırsınız. Dolayısıyla CEOCOACH programımızın giriş kapısı Koçluk Nişi Tasarımı Masterclass çalışmamız.

Nil Akan Palacios She and Girls Dergisi Kapak Röportajı
Sizce bir koçun kendi işletmesini kurarken yaptığı en yaygın hata nedir? Bu konuda koçluk sektörüne yeni giren Koç Girişimcilere ne tavsiye edersiniz?
Az önce paylaştığım gibi, niş stratejisini oluşturmadan koçluk sektörüne girmek en büyük hata. Sadece Linkedin’de kayıtlı 1 milyon tane Koç var. Değerli Koç Girişimcimiz bunların arasından sıyrılmadığı sürece para kazanması mümkün değil veya çok az kazanır, yaşamını geçindirmeye maalesef yetmez. Ancak kurşun geçirmez bir niş stratejisi ile sektöre girdiğinde ise net kâr marjı ortalama %80 olan en kârlı sektörlerden biri koçluk.
Başarılı bir kişisel marka yaratmak isteyen Koçlar için ilk adım ne olmalı?
Harika soru! CEOCOACH’u kurarken nasıl bir kişisel markaya dönüşürüm, bu süreç bana ne getirir, pek farkında değildim açıkçası. 26 yıl boyunca büyük kurumsal markalara hizmet etmiş bir beyaz yaka profesyonel olarak kişisel marka konsepti bana uzaktı. Ancak CEOCOACH’la başladığım kişisel markalaşma sürecimde edindiğim en büyük öğrenme şu oldu: Kişisel marka dışarıdan göründüğü gibi kolaylıkla ve kendiliğinden oluşan bir şey değil.
Öncelikle her sabah hedef kitleniz için bir katkı sağlama, gece uykularını kaçıran sorunlarına çözüm olma kaygısıyla ve motivasyonuyla yataktan kalkmalısınız. Bu bakış açısına adapte olmam yaklaşık 1 yılımı aldı. Şimdi aklımda varsa yoksa CEOCOACH ve bunu takiben oluşturduğumuz diğer işletme koçluğu markalarımız ve girişimciler. Koç Girişimciler başta olmak üzere ülkemizde nakit akışının darboğaza girdiği bu zor dönemlerde iş insanlarının refahını arttırmayı kendimize dert edindik. Elimizden gelen çözümleri hızlıca sunmak için var gücümüzle çalışıyoruz.

Nil Akan Palacios She and Girls Dergisi Kapak Röportajı
Sizi farklı kılan, müşterilerinizin özellikle tercih ettiği yöntemleriniz veya bakış açınız nedir?
Sanırım en büyük özelliğimiz ve Koç Girişimcilerimizin bizi tercih etmesinin sebebi bir eğitim programı değil bir mentorluk hizmeti veriyor olmamız. Koçlara sunulan binlerce eğitim var. Ancak bu eğitimler alındıktan sonra öylece kalıyor zira iş kurmak eğitimlere katılarak başarılabilecek bir şey değil. Elleri kirletmek gerekiyor, yani iş kurma ve girişimcilik bilgilerini uygulamaya koymak ve o koçluk işletmesini gerçekten etiyle kemiğiyle kurup fatura keser hale getirmek gerekiyor.
Bunun yolu eğitimlerden değil iş kurma ve geliştirme konusunda uzman bir mentorla çalışmaktan ve aksiyon almaktan geçiyor. Girişimcilik diplomayla değil doğru strateji ve icraatla başarıya ulaşır. 26 yıl büyük kurumlarda iş kurduk, bunları büyüttük ve satışa hazır hale getirip sattık. Nakdin bir işletmede nasıl oluştuğunu bilmek ve bu konuda tecrübe edinmek arzu ettiğiniz nakit akışını yaratmak için kritik derecede önemli.
Sosyal medya yönetimi ve görünürlük koçluk kariyerinde ne kadar önemli? Bu konuda nasıl bir strateji önerirsiniz?
Sosyal medya, web site vb. dijital pazarlama mecraları her işte olduğu gibi koçluk işinde de arzu ettiğiniz fiyattan ve arzu ettiğiniz sayıda müşteriye satış yapabilmeniz için hayati önemde. Pazarlama stratejisinde 2 sac ayağı var: Fiziki pazarlama, yani hedef kitlenizle 1:1 iletişim kurmanızı sağlayacak fiziki ortamlarda bir araya gelmeniz. Bu 1:1 fiziki iletişim satışın temel tetikleyicisidir.
Ancak hedef kitlenizin binlerce insandan oluştuğu durumlarda her birine 1:1 fiziki ulaşmanız mümkün olmayacağı için dijital pazarlama olmazsa olmazımız, satışların devamlılığı üzerinde etkisi büyük. Ancak burada yine kilit konu Koç Girişimcinin niş stratejisi. Hangi hedef kitlenin, hangi sorunun, hangi uzmanlıklarıyla ve rakiplerinden nasıl bir fark yaratarak çözüyor? Burada tasarlanmış kurşun geçirmez bir hikâye varsa tüm dijital pazarlama mecralarının içerikleri bu hikâye etrafında hazırlanmalı ve şekillenmeli. Aksi takdirde bol takipçisi olan ancak sıfır satışı olan bir hesap yaratmış olursunuz.

Nil Akan Palacios She and Girls Dergisi Kapak Röportajı
Hem Türkiye’de hem yurtdışında tecrübeleriniz oldu. Kültürel farklar koçluk yaklaşımlarınızı nasıl etkiledi?
İnsan her yerde aynı insan. Bu soruyu okuduğumda acaba ne gibi farklar var kültürler arasında diye bir süre düşündüm. Aslına bakarsanız milliyet, din, dil farkı gözetmeksizin dünyanın her yerinde insanlar alışveriş yaparken o an en büyük sorunları ne ise ona çözüm arıyorlar, ona göre alışveriş yapıyorlar. Koçluk işinde de aynı. Koçluk özünde insanın sahip olduğu şeyleri veya toplumsal etiketlerini değil de insanın özünü önemsediği için kültürel farklar koçluğun açtığı alanda bir anda yok oluyor. Herkes eşitleniyor.

Nil Akan Palacios She and Girls Dergisi Kapak Röportajı
Zaman zaman koçluk kariyerinde motivasyon kaybı yaşanabiliyor. Bu gibi durumlarla başa çıkmak için önerdiğiniz özel teknikler var mı?
Kalben sevdiğiniz bir alanda koçluk yaptığınızda her sabah yataktan aynı istekle kalkıyorsunuz. Geçen gün bir müşterim dedi ki; “bana para vermeseler bile bu işi yaparım.” Tam bu derinlikte sevdiğiniz bir yerden koçluk işine başlamanızı öneririm. Ara sıra hayatın koşturması ve çekiştirmesinden dolayı motivasyon düşüşü yaşasanız da çabuk toparlarsınız.

Nil Akan Palacios She and Girls Dergisi Kapak Röportajı
Önümüzdeki dönemde sizi ve işletmenizi neler bekliyor? Yeni projeleriniz ve hedefleriniz hakkında bize biraz ipucu verebilir misiniz?
İşletme koçluğu firmamızı güzel Türkiye’mizin iş insanlarının refahını artırmaya katkı olmak için kurduk. Nakit akışı yönetiminin doğru bir algoritması var, uygulandığında her işletmede işe yarar. Ancak biraz karmaşık bir algoritma. Bugün iş insanlarımız haklı olarak ülkemizdeki ekonomi politikalarından ve durumdan şikayetçiler.
Ancak şu da bir gerçek ki işletmelerimiz de nakit akışlarını korumak ve artırmak için kendi üstlerine düşeni yeteri kadar yapmıyor. Biz bu noktada nakit akışı konusunda işletme sahipleri ve girişimcilerin aynayı kendilerine çevirip önce kendi evlerinin önünü süpürüp derleyip toparlamasını sağlamak istiyoruz. Böylelikle ülkemizin refahına katkı sağlama amacındayız. Bu hayalimizle CEOCOACH’u takiben Solopreneur ve Business Coach for CASH markalarımızı da kurduk. 2025 ve 2026’da bu markalarımızın lansmanı için son hız çalışıyoruz. Katkı sağlama umuduyla.
Nil AKAN PALACIOS
Nakit Akışı İşletme Koçu
Nil Akan Palacios Nakit Akışı Koçu
She and Girls İlkbahar 2025 Sayısında Neler Var?
Alegra Benardete: “Nefes ve İyi Yaşam Yolculuğu”
Burcu Kartoz: “Üretkenliği Hayatınıza Odaklayın”
Yasemin Yeni: “Güzellik Dış Görünüşle Sınırlı Değildir”
Aylin Tunç: “Yoga Dini Bir Ritüel Değildir.”
Pınar Yazıcı: “Yaşam Amacınızın İzini Sürün”
Funda Alkan’dan “Güllerim Soldu”
Deniz Çakan: “Doğum Haritası Navigasyona Benzer”
Duygu Altuğ: “Rengine Güven Kuralları Yık!”
Arzu Yazıcı: “Her Eserim İzleyiciyle Bağ Kuruyor”
Merve Akçıl: “Tatlı Tüketerek Kilo Vermek Mümkün”
Aslı Sapmaz: “Yoga Zihni Kontrol Etme Sanatıdır”
Aleyna Aras: “Modellik Bir Sanat Biçimidir”
Özlem Kaptan: “Geçmişin Gölgesinde Yaşamayın”
Aycan Vatansever: “Harekete Geçmeye Hazır Olun”
Elif Melek Dursun Avcı: “Beslenmede Bir Doğru Yoktur”
Didem Yıldırım: “Obeziteyi Hastalık Olarak Kabul Etmeliyiz”
Selde Övgüm Değirmenci: “Doğru Nefesle Güçlü ve Huzurlu Ol”
Elif Sarıkaya: “Aşkın Yusuf Hali”