Uz. Dr. Melda Demirtaşoğlu cilt sağlığı ile ilgili merak edilen her şeyi anlattı!

Dermatoloji uzmanı Uzm. Dr. Melda Demirtaşoğlu’na cilt sağlığı, estetik ve kozmetik uygulamaları hakkında merak edilen her şeyi sorduk! Dermatolojik hastalıkları tedavi yöntemleri nelerdir?

She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.

youtube.com/msemedya

Röportaj: Funda Özdemiroğlu

İzmir Alsancak’ta bulunan Uzm. Dr. Melda Demirtaşoğlu Kliniği’nde danışanlarının ihtiyaçlarına yönelik olarak, akne tedavisinden estetik ve kozmetik uygulamalarına kadar birçok uygulama yürüten Dr. Melda Demirtaşoğlu, She&Girls okurları için çok önemli açıklamalarda bulundu. ‘Sanal ortamdaki bilgi kirliliğine dikkat!’ diyen Dr. Demirtaşoğlu, söz konusu deri olunca, internetten izlenen profesyonel olmayan kişiler yerine yetkin ve tecrübeli doktorların tavsiyelerine başvurmak gerektiğinin altını çiziyor. Buyrun sohbetimize!

Uz. Dr. Melda Demirtaşoğlu

Dermatoloji nedir, kısaca tanımlar mısınız? Toplumumuzda insanların dermatolojik sağlıklarını koruma konusunda yeterli derecede ve doğru bilgiye sahip olduğunu düşünüyor musunuz?

Dermatoloji, vücudumuzun en büyük organı olan derinin hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Dermatologlar olarak biz saç ve tırnak da dahil olmak üzere tüm deri ve eklerinin hastalıklarını teşhis etmekte, tedavilerini düzenlemekte, koruma yöntemleri ile ilgili bilgi ve bilinçlendirme yapmaktayız. Deri ile ilgili her türlü hastalıkta ve kişiyi rahatsız eden durumlarda başvurulacak doktorlar dermatoloji uzmanlarıdır.

Ancak son zamanlarda sanal ortamdaki bilgi kirliliğini de göz önünde bulunduracak olursak maalesef toplumdaki birçok kişinin kendisini deri uzmanı olarak nitelendiren doktor bile olmayan kişilerden deri problemleri için yardım talebinde bulunduklarını gözlemlemekteyiz. Cilt sağlığını korumada, deri ile ilgili rahatsızlıkların erken tanı ve tedavisini düzenlemekte tek yetkin kişiler dermatoloji uzmanları yani dermatologlardır.

Estetik dermatoloji ve kozmetoloji nedir, kısaca bilgi alabilir miyiz?

Dermatoloji uzmanları deri hastalıkları ile ilgilendiği gibi aynı zamanda deri ve deri altı dokunun uzmanları oldukları için bu alanın estetik ve kozmetik uygulamalarını da yaparlar. Cilt gençleştirme, iz tedavileri, cilt kalitesini arttıran uygulamalar, kırışıklık ve leke tedavileri, cilt toparlayıcı ve sıkılaştırıcı uygulamalar bunlardan bazılarıdır.

Kliniğinizde sürdürmekte olduğunuz estetik ve dermatolojik uygulamalardan bahseder misiniz?

Kliniğimde ağırlık olarak estetik ve kozmetik dermatoloji alanında çalışmaktayım. Cildin daha sağlıklı, genç ve yenilenmiş görünümünü sağlamak adına yaptığım uygulamalar arasında dolgu, botoks uygulamaları, mezoterapi, PRP, ip askı uygulamaları, gençlik aşıları, iğneli radyofrekans, mikroiğneleme (dermapen, dermoroller) tedavileri yer almaktadır. Kişinin yaşına, ihtiyacına göre hangi uygulamayı seçeceğimize birlikte karar verip gerekli durumlarda tedavileri kombine ederek doğal görünümlü etkin sonuçlara ulaşmaktayız.

Yürütmekte olduğunuz dolgu uygulamaları ve ameliyatsız yüz germe işlemleri hakkında bizi bilgilendirir misiniz?

Dolgu uygulamaları klinik pratiğimizde en sık kullandığımız, kısa süre içinde dramatik etkili sonuçlar gördüğümüz uygulamalardır. Dolgular zaman içinde yaşlanma ile birlikte belirginleşen volüm kayıplarının yerine koyulmasını sağlar. Yer çekiminin de etkisi ile aşağı doğru yer değiştiren yüzün yağ padlerinin tekrar yükseltilmesine yardımcı olur, yüze tekrar şekil verilmesini sağlar. Gözaltı dolguları göz çevresindeki yorgun ifadeyi giderir, gözaltı çökmelerini düzeltir.

Burun dolguları ameliyat düşünmeyen uygun olgularda burnun tekrar şekillendirilmesi için kullanılır. Dudak dolguları dudaktaki hacim kaybını giderir, sigara çizgisi denilen dudak üzerindeki kırışıklıkları açar, şekilli, estetik görünümlü dudaklara sahip olunmasını sağlar. Yine dolgularla çene hattının belirginleştirilmesi, küçük çenelerin güçlendirilmesi, kaş kaldırma, el derisi gençleştirme, ince çizgilerin tedavisi yapılabilir. Dolgu uygulamalarında sıklıkla hyalüronik asit içeren dolgular kullanılmakla birlikte hidroksiapatit, polikaprolakton gibi daha uzun ömürlü maddeler içeren dolgular da kullanılabilmektedir.

Dolgu uygulamaları da ameliyatsız yüz germe işlemlerinden biri olup sarkmanın daha belirgin olduğu durumlarda ip askı yöntemleri kullanılmaktadır. İp askı yöntemi ile ameliyatsız olarak özel ipler kullanılarak cildin cilt altından asılarak yükseltilmesi ve sarkmanın giderilmesi sağlanır. İşlemde eriyebilen ipler ya da erimeyen silikon kaplı ipler kullanılabilmektedir. İşlem sonrası deride hafif dalgalı görünüm olsa da geçicidir, kişi sosyal hayatına hemen dönebilmektedir.

Dolgu uygulamalarında dikkat edilmesi gereken noktalar neler olmalıdır?

Dolgu uygulamaları kısa sürede çarpıcı sonuçlar ortaya koyan bir uygulama olmakla birlikte cilt altına enjeksiyon şeklinde bir yöntem olmasından dolayı mutlaka doktorlar tarafından yapılmalıdır. Özellikle uygun steril koşullarda yapılmalı, aksi takdirde deri enfeksiyonu gibi haftalarca tedavi edilmesi gereken komplikasyonlara neden olabilmektedir. Yine dolgu uygulamalarında dolgu materyalinin uygulanacağı cilt katmanı çok önem taşır.

Enjeksiyon İşlemi

Yanlış derinliğe ya da yanlış anatomik bölgelere yapılan dolgu uygulamaları damar hasarı meydana getirebilir, bazen bunun sonucunda da kalıcı izler oluşabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı dolgular mutlaka derinin anatomik yapılarına hakim ve uygulamalarda yetkin ve tecrübeli doktorlar tarafından yapılmalıdır. Yine dolgu işlemlerinde kullanılan ürünün kalitesi de büyük önem taşır. Ucuz, üretim teknolojisi şüpheli ürünlerle sorun yaşama olasılığı artmaktadır.

Erkekler de kadınlar kadar cilt dolgusu uygulaması yapma konusunda ilgili mi?

Son dönemlerde kişilerin dış görünüşlerine dikkat etmeleri, sağlıklı ve güzel şekilde yaşlanma istekleri hem kadın hem erkeklerde aynı şekilde bu uygulamalara yönelimi arttırmıştır. Her ne kadar kadınlar arasında daha yaygın olduğu ile ilgili bir algı olsa da erkekler de bu tip uygulamalara azımsanmayacak derecede ilgililer.

Erkekler sıklıkla yapılan işlemlerin dışarıdan belli olmaması konusunda duyarlılar. Erkek anatomisine uygun yapılan dolgu uygulamaları ile erkeklerde doğal ve dinlenmiş bir ifade oluşturmak mümkün, isteğe göre çene yanak hattını belirginleştirerek net bir ifade sağlamak da aynı şekilde. Yine erkeklerde burun şekillendirme amaçla yapılan burun dolgusu da sık yaptığımız işlemler arasında yer almakta.

Cildi uzun yıllar korumaya ve sağlıklı tutmaya yol açan en önemli faktörler nelerdir?

Cilt sağlığını ve güzelliğini korumanın en önemli noktası aslında cilt temizliği. Gün içinde derimiz toz, kimyasallar, kozmetikler, hava kirliliği, sigara dumanı, kendi ter ve yağ salgımız gibi çok çeşitli faktörlere maruz kalmakta bunlar da cildimiz üzerinde bir tabaka oluşturup derinin normal fonksiyonlarını engellemektedir.

Cilt düzenli temizlenmediğinde gözenekler tıkanmaya başlamakta ve zaman içinde deride mat ve donuk bir görünüm oluşmaktadır. Bunu önlemenin en pratik yolu ise her akşam cilt yapısına uygun bir temizleyici ile temizlemek ve nemlendirmektir. Daha sorunlu ciltlerde ise ev temizliği yanı sıra aylık profesyonel medikal cilt bakımları ile bu temizleme daha etkili şekilde tamamlanabilir.

Cilt bakımında en çok yapılan hatalar nelerdir?

Cilt bakımlarında en çok yapılan hataların başında yanlış ürün kullanımları gelmektedir. İnternetten izlenerek profesyonel olmayan kişilerin önerisi ile kullanılan ürünler kişinin cilt yapısına uygun değilse ciltte tahrişler oluşturabilmekte, yağlanma, siyah nokta oluşumunu arttırabilmektedir. Yine cilt bakımı için kullanılan bitki kürleri ya da ev reçeteleri bazı durumlarda kişinin şikayetlerini arttırabilmekte ya da tahrişe sebep olabilmektedir.

Size danışan insanlar sıklıkla hangi yaş grubu içerisinde oluyor ve en çok hangi taleplerle geliyorlar?
Aslında her yaştan danışanlarımız oluyor. 15-25 yaş grubu genellikle sivilce ve yağlanma şikayeti ile başvuruyor, akne ve izlerine yönelik tedaviler uyguluyoruz. 25-35 yaş grubu ciltlerinde yaş, güneşin etkileri ile oluşmaya başlayan lekeler, ince kırışıklıklar, gözenek problemleri nedeniyle geliyor. Bu yaş grubunda mezoterapi, prp, iğneli radyofrekans (altın iğne) sık uyguladığımız işlemler.

Daha üst yaş grubu ise genellikle ciltte elastikiyet kaybı, çizgilenmeler ve sarkmalar nedeni ile başvuruyor. Bu şikayetler için de botoks ve dolgu uygulamaları, sarkma şikayetlerinin giderilmesi için ip askı uygulamaları ve cilt elastikiyetini ve sıkılığını arttırmak için ise iğneli radyofrekans tedavilerini seçebiliyoruz.

Gelelim güneş mevzuna… Güneş cildimize ne zaman dost, hangi şartlarda zararlı? Güneşten en iyi faydayı almak ve zararlarından en yüksek derecede korunmak için önerileriniz nelerdir?

Dediğiniz gibi güneş bize hem dost hem düşman. Dost çünkü kemik sağlığımız ve genel iyilik halimiz için gerekli D vitamini güneş ışınları sayesinde derimizde yapılıyor. Düşman; çünkü güneş ışınları cildimizi yaşlandırıyor, yıpratıyor, lekelendiriyor, deri kanseri riskini arttırıyor.

Peki bu dengeyi nasıl sağlayacağız?

Öncelikle cildimizi güneşin zararlı ışınlarından koruyacağız. Bunu güneş ışınlarının dünya üzerine daha dik geldiği saatlerde (11:00-16:00) direkt güneş ışınları altında olmaktan kaçınarak, güneş koruyucu kremler sürerek, şapka, güneş gözlüğü ve koruyucu kıyafetler giyerek yapacağız. Diğer zamanlarda alınan güneş ışığı kişinin coğrafi olarak bulunduğu enlem ve mevsime göre değişen şekilde D vitamini sentezi için yeterli olacaktır.

Bu nedenlerden dolayı erken yaşlarda başlayan güneş koruması bilinci ileriki zamanlarda kişiyi deri kanserlerine karşı koruyacak, erken yaşlanma belirtilerini önleyecek, güneşin deride oluşturacağı foto hasarın minimuma inmesine yardımcı olacaktır.

Sonbahar ve kış aylarına özel cilt bakım ve koruma tavsiyeleriniz nelerdir?

Sonbahar ve kış ayları özellikle yaz döneminde deniz, güneş, kum ve sıcağın ciltte oluşturduğu hasarları tamir etmek için çok uygun bir dönemdir. Güneş etkisi ile yazın koyulaşan ya da yeni oluşan lekelerin tedavisine sonbahar döneminde başlanabilir. Yine yaz döneminde ter, nem ve sık güneş koruyucu kullanımına bağlı oluşan yağ kistleri, komedonlar bu dönemde medikal cilt bakımları ile temizlenebilir.

Kış döneminde dış faktörlerin etkisi ile ciltte oluşabilen kuruluk, hassasiyet sonbahar ve kış aylarında nem aşısı tedavileri ile giderilebilir. Kış dönemi ayrıca leke ve izleri tedavi etmek, cilt sıkılığını ve elastikiyetini arttırmak için uygulanan ancak uygulama sonrasında işlem gereği kabuklanmalar olan fraksiyonel lazer ve iğneli radyofrekans gibi tedaviler için de en uygun dönemdir.

Dermatolojik hastalıkları tedavi yöntemleri

She and Girls Yaz 2019 Sayısı Gençlik Dergisi Girls Hediyesiyle Dergiliklerde!

 

SHE AND GIRLS BAHAR 2024