Çocuklarınızı Uykuda Şifalandırın

Son dönemin merak edilen konularından olan “Uykuda Şifalanma”; çocukların yaşadığı kaygı ve stres durumlarını azaltmak için uygulanan olumlama tekniklerinden birisidir. Çocuk Gelişimi Uzmanı Gamze Dilara Renklibay

She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.

Instagram Hesabımız

“Uykuda Şifalanma” nın tüm detaylarını Çocuk Gelişimi Uzmanı Gamze Dilara Renklibay ile konuştuk. Buyurun sohbetimize!

Röportaj: Melek Şenol

Çocuk Gelişimi Uzmanı Gamze Dilara Renklibay @workinggmom

Bize kendinizden bahseder misiniz?

Ben Gamze Dilara Renklibay, çocuk gelişimi uzmanı ve eğitimciyim. Evliyim ve bir kız çocuğu annesiyim. On iki yıldır eğitim sahasında aktif görev almaktayım. Çeşitli seminerler, paneller ve anne-çocuk atölyelerinde görev alıyorum. Bir süredir sosyal medyada “@workinggmom” hesabıyla anne/çocuk/kadın içerikleri üreterek toplumu bilinçlendirme çalışmaları yapıyorum.

Günümüz çocuklarında en çok görülen davranış problemleri ve bozuklukları nelerdir?

Z Kuşağı çocuklarında en çok hiperaktivite ve dikkat eksikliği olduğu düşünülse de tanılama oranı tahmin edilenden düşüktür. Aslında dönem çocukları en çok kaygı ve stres bozukluğu yaşıyor. Buna bağlı korku, odaklanma sorunu, özgüven eksikliği ve sürekli endişe hali yaşayabiliyor.

Kaygı ve stres bozukluğu sonucunda ne gibi olumsuz davranışlar geliştirebilir?

Özellikle canlı/cansız varlıklardan korkma, çeşitli nesnelere karşı hassasiyet geliştirme, tırnak yeme vb. birçok alışkanlık geliştirebiliyorlar. Böyle durumlar sosyal hayatını etkilediği için uzman desteği gerekebiliyor. Ayrıca ailenin tutum ve davranışlarını gözden geçirmesi en az uzman desteği kadar önemli. Ebeveynler bu desteği alırken alternatif deneyimlerde uygulanabilir. Özellikle son zamanlarda uygulanmaya başlayan yeni bir teknik var “Uykuda Şifalandırma” deniliyor.

Peki, nedir bu “Uykuda Şifalanma”?

Çocukların yaşadığı kaygı ve stres durumlarında uygulanan bir alternatif teknik. İnsanın uykuya daldıktan sonrasında geçirdiği ilk evre “nonREM” evre olarak tanımlanıyor. Yani derin uykuya geçilmeden, fiziksel bir uyku hali. Bilinç bu evrede hala açık.

Ebeveyni tarafından çocuğa bu evrede çeşitli olumlama cümleleri kuruluyor. Yaşanan kaygıya veya korkuya yönelik kurgusal bir hikaye oluşturuluyor. Her gün aynı zamanda bu hikaye çocuğa anlatılarak yirmi bir gün boyunca tekrarlanıyor.

Bir örnek verir misiniz “Uykuda Şifalanmaya”?

Örneğin çocuğunuzun hayvan korkusu var; kedilerden korkuyor. Buna uygun tamamen pozitif kısa bir hikaye oluşturuyoruz. Çocuğumuz uykuya daldıktan yirmi dakika içerisinde yumuşak bir ses tonuyla kulağına bu hikayeyi fısıldıyoruz “Şimdi seninle hayvan barınağına gidiyoruz.

Gratis’in yeni ağız ve diş bakım markası Benri Dent satışa sunuldu

Yolumuz çok keyifli her yer yemyeşil. Hayvan barınağına vardık, burada kedilerin olduğu bölüme el ele tutuşarak yürüyoruz. Kafeslerde birçok kedi var; hepsinin gözleri çok güzel. Sanırım acıkmışlar. Onlara biraz su ve mama verelim. Bak ne kadar güzel besleniyorlar. Bence onlara dokunup sevebiliriz. Haydi beraber yapalım! Tüyleri ne kadar yumuşak. Onları sevdiğimiz ve beslediğimiz için çok mutlular. Bize asla zarar vermezler” gibi… Bu tamamen benim kurgum her anne baba olumlamasını kendi yaratıcılığıyla oluşturabilir.

Bu her korku ve kaygı durumunda yapılabilir mi?

Gayet tabi. Yaşanan duruma göre “olumlu” bir hikaye oluşturulabilir. Önemli olan başta gerekli tıbbi ve psikolojik desteği sağlamak, sonrasına bu tarz yeni ve alternatif tekniklerle de desteklemek.

Çocuk Gelişimi Uzmanı Gamze Dilara Renklibay

She and Girls Sonbahar 2023 Sayısı Gençlik Dergisi Girls Hediyesiyle Dergiliklerde

SHE AND GIRLS DERGİ

She and Girl Kapak ECE CAM