Pilates ilkeleri ve faydaları nelerdir? Pilates hakkında tüm bilinmeyenler!

Pilates, kasları güçlendirmek, esnekliği arttırmak ve genel olarak daha sağlıklı olabilmek için joseph pilates tarafından geliştirilen bir egzersiz sistemidir. Egzersizler mat ve özel olarak tasarlanmış ekipman üzerinde gerçekleştirilir. Pilates nedir?

She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.

youtube.com/msemedya

Pilates sistemi vücudun tüm bölümleri için egzersizler ve her çeşit aktivite için uygulamalar içerir. 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkan pilates her zaman döneminin bir adım önünde bir sistem olmuştur ancak 21. yüzyılın başlarına kadar popüler hale gelememiştir. Şuanda Amerika’da 10 milyondan fazla insan pilates’le uğraşmaktadır ve bu sayı her sene artmaktadır.

Peki pilates neden bu kadar popüler?
Pilates, tüm vücudu kapsayan egzersizler yaratarak, zihin ve vucudu bir araya getirmeyi amaçlamıştır. Her bir egzersiz nefes, düzgün form ve etkin hareket kalıplarına dikkat edilerek gerçekleştirilir. Pilates vücudun temelini güçlendirir, dengeyi arttırır, koordinasyonu arttırır ve stresi azaltır. Egzersizler oldukça güvenlidir, zorlayacı olmayan bir etkiye sahiptir ve 10 ila 100 yaşında ki herkes için uygundur. Doğru hareket etmeyi öğrenmek üzerine yoğunlaşan pilates’in etkileri günlük hayatta da hissedilebilir.

Pilates fitness merkezlerinde, özel stüdyolarda, rehabilitasyon kliniklerinde ve hastanelerde, kısa süre önce yaralanma veya incinme geçirmiş hastalardan aşırı derece sağlıklı olan hastalara kadar pek çok kişinin sağlığını ve genel olarak vücudunun gücünü arttırmak için uygulanır.

Pilates ilkeleri nelerdir ve faydaları nedir?
1)Nefes-Nefes zihin ve vücut arasında ki esas bağlantı noktasıdır. Dağınık zihnimizi tekrar vücudumuza ve yapmamız gereken görevlere yönlendirir. Varoluşumuzun temeli ve doğumdan ölüme kadar bize eşlik eden ritimdir. Pilates’te, yaptığımız hareketlerle ilgili farkındalık yaratmak, dokularımız arasında oksijen geçişini arttırmak ve akciğerlerimizin kapasitesini yükseltmek için nefes her harekete entegre edilmiştir.

2)Konsantrasyon- Konsantre olmak yaptıklarınıza dikkat etmektir. O anda var olmak ve yapılan işin kontrolünü elinizde tutmaktır. “Dikkatsizce 20 tekrar yapmaktansa beş tekrarı mükemmel bir şekilde yapmak daha iyidir”.

3)Kontrol- kontrol sahibi olmak, tüm egzersiz sırasında uygun form, diziliş ve eforu anlamak ve sürdürebilmektir. Pilates egzersizleri zihnin, hareketler ve vücudun sarf ettiği efor üzerinde kontrolü olmadan gerçekleştirilemez.

4)Merkezleme- pilates’te tüm hareketler merkezden dışarı doğru yapılır. Bu tür egzersizlerin esas özelliği güçlü, sabit ve esnek bir merkez geliştirmektir.

5)Kesinlik- uygun form ve dizilişi anlamak ve egzersizleri etkin biçimde gerçekleştirmek pratikle oluşur. Kesinlik konsantrasyon, kontrol, merkezleme ve pratiğin ürünüdür.

6)Dengeli kas gelişimi- pilates’te doğru dizilim ve formu anlamak, geliştirmek ve sürdürmek esastır. Pratikle bu ilkeler kendiliğinden meydana gelir ve duruşun düzgünleşmesi, konforun artması ve fiziksel kabiliyetin gelişmesiyle sonuçlanır.

7)Ritim/Akıcı Hareketler- Pilates’teki tüm hareketler ritim ve akış duygusuyla yapılır. Akış düzgün, zarif ve fonksiyonel hareketler oluşturur. Eklemlerimize yüklenen stresi azaltır ve vücudumuzu düzgün biçimde akan bir bütüne dönüştüren hareket döngüleri geliştirir.

8)Tüm vücudun hareket etmesi- pilates esasen entegrasyonla ilgilidir: Hareketi düzgün biçimde akan tüm vücut deneyimine entegre etmek, zihni ve vücudu açıklık ve amaca entegre etmek; vücut, zihin ve ruhu dengeli bir hayat yaratmaya entegre etmek.

9)Rahatlama- Zihnen ve bedenen sağlıklı olmak için, efor ve rahatlama arasındaki dengenin iyi bir şekilde anlaşılması gerekmektedir. Pilates’te, egzersizi tamamlamak için harcanması gereken efor miktarını, ne fazla ne de az olarak anlamalıyız. Bedenimizdeki gereksiz gerilimi boşaltmayı öğrenmemizi, hareket ederken ve hayatımızın diğer bölümlerinde daha rahat, dingin ve akıcı olmamızı sağlar.

Sime Özdemir

Pilates nedir?

She and Girls Yaz 2019 Sayısı Gençlik Dergisi Girls Hediyesiyle Dergiliklerde!

SHE AND GIRLS BAHAR 2024