Kendimizi hiçbir ayrıştırmanın içinde bulmadan kutladığımız anlardı

Herkese Merhaba,

Yeni yıla az bir zaman veya başka bir değişle sayılı günler kaldı. Siz hala yeni yıl planlarınızı yapmadınız mı? Yılbaşını nerede ve kimlerle kutlayacağınıza karar vermediniz mi? Yeni yılınız kutlu, mutlu seneleriniz olsun
Peki yılbaşı neydi tam olarak? Sadece ertesi gün tatil diye özgürce çılgınlık yapılabilecek yılda bir gün gelen gün mü?

Değil tabi ki de…

Yılbaşı veya Yeni Yıl bir yılın bitiminin ve yeni bir yıla başlangıcın kutlandığı kültürel bir olaydır. Yıllık takvime sahip kültürler tarafından kutlanır. Türkiye dahil Gregoryen takvim’inin kullanıldığı birçok ülkede yılın ilk resmi günüdür. Bir hıristiyan bayramı olan ve İsa’nın doğuşunu kutlayan Noel’den tamamen ayrı olarak kutlanır. Ancak bazı ülkelerde Noel ve Yılbaşı tatilleri birleştirilir. Sanılanın aksine ağaç süsleme ve hediyeleşme gibi aktiviteler yılbaşında değil, Noel’de gerçekleştirilir.

1 Ocak: Türkiye dahil, çoğu ülke tarafından kullanılan Miladi takvime göre yılın ilk günü.
Hicri Takvimde yılbaşı Muharrem ayının 1’inde gerçekleşir. Hicri Takvim 12 kameri aya göre düzenlendiğinden 354 güne denk gelir, dolayısıyla Miladi takvime göre yılbaşı her yıl 11 gün önce gerçekleşir.
Roşaşana (İbranice yeni yıl): Musevi yılbaşıdır. Hamursuz Bayramı’ndan 163 gün sonra kutlanır.

Doğu Ortodoks Kilisesi’nde yılbaşı (İsa’nın sünnet yıldönümüne de denk gelen) 14 Ocak’da kutlanır (Jülyen Takvimine göre 1 Ocak). Ancak en büyük 12 Doğu Ortodoks Kilisesinin sekizi, iki tarihin aynı güne geldiği Güncellenmiş Jülyen Takvimini benimsemiştirler (Bulgaristan, Kıbrıs Cumhuriyeti, Mısır, Polonya, Romanya, Suriye, Türkiye ve Yunanistan). Gürcistan, İsrail, Rusya ve Sırbistan Ortodoks Kiliseleri ise Jülyen Takvimi kullanmaya devam ederler.

Çin yılbaşı her yıl ilk kameri ayınının yeni Ay gününde kutlanır, ki bu da kabaca ilkbahara denk gelir. Tam tarihi, Miladi takvime göre 21 Ocak ile 21 Şubat arasına düşer. Çin’de yılın en önemli bayramı konumundadır.
İran takviminde yılbaşı Norous (Nevruz) olarak anılır ve ilkbaharın başında kutlanır (20 veya 21 Mart).
Tayland, Kamboçya ve Laos’da yılbaşı 13 Nisan’dan 15 Nisan’a kadar kutlanır.

Yeni yıla girerken ne yaptığınız, yılbaşını nasıl kutladığınız çok önemli. Çünkü yeni yıla nasıl girerseniz, tüm yıl öyle geçer. Aslında böyle olmadığını hepimiz biliyoruz ama bir yanımız hep yeni başlangıçların gücüne inanmak istiyor. Bu nedenle yeni yıla en mutlu şekilde girmeyi istemekte bir sorun yok.

Yılbaşını neşeyle karşılamak, yılın ilk dakikalarına mutlu girmek herkesin ortak temennisi. Çünkü geride kalan yılla birlikte değişen sadece bir rakam ama, aynı zamanda insanlar  umutları da , hayalleri de bir sonraki yıla devrediyor. Dolayısıyla da yeni bir yıla güzel bir başlangıç yapmak, güzel yılbaşı hediyeleri ile sevdiklerimizi mutlu görmek, yılın geriye kalan günlerinin de öyle devam edeceği umudunu yeşertiyor.

Neyse!

Yılbaşını ister evde, ister dışarıda, ister arkadaşlarınızla, ister sevgilinizle, ister yalnız kutlayın, yılbaşı gecesini kesinlikle daha keyifli ve neşeli geçirmeye çalışın. Ben çocukluğumun yılbaşlılarını özleyerek geçiriyorum artık. Yatılı okul günlerimin en unutulmaz ve farklı anlarıydı onlar. Kendimizi hiçbir ayrıştırmanın içinde bulmadan sadece yeni yıl geliyor diye zevkli zamanların içinde yaşanılan anlardı…. Artık her anlayışa hizmet veren çağımızda neyi nasıl yaşamak istiyorsak umutlananın kavuşulacağı bir yeni yıl dileğiyle,

Yeni yılınız kutlu, mutlu seneleriniz olsun

SHE AND GIRLS BAHAR 2024