Uykusuzlar sahnede!

Röportaj: Funda Özdemiroğlu
Fotoğraflar: Özgür Karakaya

‘Uykusuz’ mizah dergisinin yazar ve çizerleri, uzun yıllardır masa başında yaptıkları mesailerini sahneye taşıyorlar. Emin olabilirsiniz ki, onları sahnede izlemek, dergi sayfalarında yaptıkları mizahı dergide okumak kadar keyifli. Uykusuz ekibi, Kadıköy Bina’da iki haftada bir perşembe akşamları sahne alıyor. Onları izlemeye gittik ve çok eğlendik; kahkahalara, alkışlara, coşkulu kalabalığa tanık olduk; tabi mizahçıların okura doğrudan ulaşmaktan duydukları hazza da… Uykusuz mizah dergisi yazar ve çizerleri

Göksu Gül ve Hakan Karadeniz

‘Uykusuz’ları okurla sahnede buluşturma fikrini ortaya atan mizahçı Emrah Ablak. Vedat Özdemiroğlu, Alpay Erdem gibi uzun yıllardır stand-up gösterileri yapan mizahçıların yanı sıra, sahneye ilk kez çıkan isimler de var: Göksu Gül, Hakan Karadeniz, Uğur Gürsoy, Yiğit Özgür, Nisan Hakan, Yetkin Gülmen ve konuk komedyen Utku Ergin.
Peki nelerden bahsediyorlar? Her şeyden… Toprak zeminde plastik bardağa iki litrelik kola doldurmanın zorluğu, Uzakdoğu erkeklerinin seksüel tavırlarının Türk erkekleri ile karşılaştırılması, maç bitse de gol yemeye devam edilen futbol karşılaşmaları… Ve daha ne mevzular!  Gösteri sonrası, Emrah Ablak, Hakan Karadeniz ve Göksu Gül ile sizler için kısa bir sohbetimiz de oldu:

FÖ- Masa başında çalışan insanlar çıkıp sahnede konuşuyorlar bu nasıl mümkün oldu, bu fikir nasıl doğdu?

EMRAH ABLAK- Çok uzun zaman dergilerde çalıştım, satan dergilerin coşkularını çok yaşadım o dergiler kapandılar. Şu an yine öyle bir dönemdeyiz. Kağıdın bu kadar pahalandığı, tüm dergilerin satışlarının düştüğü böyle bir dönemde kendimizi ifade eden insanlar olmayı sevdiğimiz için, kabuk değiştirmemiz gerekiyor gibi hissettik.

FÖ- Sahnedeyken de masa başında çizer/ yazar gibi rahat ifade edebiliyor musunuz kendinizi?

EMRAH ABLAK- Çizgiyi öğrenmek bizim senelerimizi aldı, çok zor bir disiplin. Sahnede olmayı öğrenmek de zor bir disiplin; şu anda hepimiz çok amatörüz hâlâ.

FÖ-Uykusuz’un kemikleşmiş bir takipçi kitlesi var, burada da sizi yalnız bırakmıyorlar. Okura bir de sahneden ulaşma fikri size mi aitti?

EMRAH ABLAK– Evet.
GÖKSU GÜL– Ben kendimi o kadar uzun süre çizerek ifade ettim ki, ilk defa konuşarak ifade etmeye başladım, bu inanılmaz bir coşku.

FÖ- Sahne tozu yutmak denilen şeyi yaşıyor musunuz? Meslek olarak sürdürür müsünüz mesela bunu?

EMRAH ABLAK- Ben yaşamıyorum.
GÖKSU GÜL- Meslek olarak ben de alamam, ben ressamım ve bu benim tutkum. Ancak, Emrah beni ilk defa sahneye çıkardığında o kadar heyecanlandım ki, ben bu heyecanı tekrar tekrar yaşamak istiyorum dedim. Mesela o hafta sahneye çıktım, eve gittiğimde çok daha iyi resim yapıyordum. Kendimi çizerek anlatmak yerine konuşarak anlatınca, eve gittiğimde daha rahat resim yaptığımı fark ettim.
HAKAN KARADENİZ- Masa başında çizerken tepkileri hemen alamıyorsun, sonradan söylüyorlar şu karikatürüne güldüm falan diyorlar ama sahnede tepkileri doğrudan alıyorsun. Önceden sıkı takipçisi olduğum insanlarla birlikte mizah yapmak zaten çok keyifli, bir de izleyiciden reaksiyonları anlık alınca bu daha da keyifli oluyor.

FÖ- Günlük yaşantıda komik bir olayı tespit ettiğinizde ‘Ben bunu çizeyim,’ ‘Ben bunu sahnede anlatayım,’ gibi bir ayrım başladı mı?

HAKAN KARADENİZ- Yeni bir şey olduğu için benim için çok heyecanlı bir şey; daha çok burada anlatmak istiyorum.
GÖKSU GÜL- Anlatırken de, çizerken de, o anlara istinaden bir şeyler anlık olarak geliyor. Ne kâğıdı, ne de izleyiciyi cepte olarak görmek lazım. Bir şeyi cepte olarak gördüğümüz an yandık zaten.

FÖ- Ekipteki tek kadın mizahçı olarak anlatılarında kadın bakış açısını öne çıkarmayı tercih ettiğin oluyor mu?

GÖKSU GÜL- Kadın bakışını da erkek bakışını da öne çıkarırsan ikiliktesin demektir. Espri yaparken önce bir genelden gidip, ondan sonra özele gitmek lazım. Sadece özelden anlatırsam olmaz, öncelikle genel olarak şöyle bir durum var dedikten sonra özele inebilirim.
HAKAN KARADENİZ- Objektif bakıldığı zaman cinsel mevzular çok komik.

FÖ- Zaman içinde size ayrı ayrı stand-up teklifleri gelebilir mi?

HAKAN KARADENİZ- Olur tabii ki ama biz ekipçe çıktığımız zaman çok eğleniyoruz. Birbirimizi görmekten enerji alan insanlarız.
GÖKSU GÜL- Grup halinde sahne almaktan vazgeçeceğimi zannetmiyorum. Birlikte çalışmak çok keyifli.

Uykusuz mizah dergisi yazar ve çizerleri

SHE AND GIRLS DERGİ