Kış hüznünü doğru beslenme ile yenmek mümkün

Soğuk havaların etkisi ile birlikte bağışıklığı güçlendirmenin önemi de artıyor. Güneşin yüzünü daha az gösterdiği kış aylarında, enfeksiyon hastalıklarını önlemek için doğru ve dengeli beslenmek gerekiyor. Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, kış aylarında doğru beslenmenin püf noktalarını aktarıyor. Süt ürünlerinin faydaları

Muazzez Garipağaoğlu

Güneş ışığının az olduğu kış aylarında, beyinden salgılanan ve temel olarak uyku düzeninin sağlanmasından sorumlu olan melatonin hormonunun kandaki düzeyi düşüyor. Vücudun biyoritmini düzenleyen melatonin hormonu yetersizliğinde ise uyku düzeni bozularak bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açıyor. Bu nedenle vücudun biyoritmi en çok kış aylarında etkileniyor. En güçlü antioksidanlardan biri olan melatoninin eksikliği, vücudun günlük ritimlerinde değişikliklere sebep oluyor.

Muratbey Burgu

Doğru beslenme ‘‘Kış Hüznü’’nü yeniyor
Kış aylarında halsiz, yorgun, bitkin, isteksiz, uykulu, hareketsiz hislerin öne çıktığını vurgulayan Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, “Kış hüznü olarak adlandırdığımız sürekli yorgunluk hissi, melatonin hormonunun düşüklüğü sonucunda ortaya çıkıyor. Duygu durumundaki bu olumsuz etkiyi doğru beslenme, fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile atlatmak mümkün olabiliyor” dedi.

Kemik metabolizması kış aylarından olumsuz etkileniyor
Kış aylarında duygu durumu ve bağışıklık sistemi ile birlikte kemik metabolizmasında da değişiklikler olduğunu belirten Garipağaoğlu “Kış aylarında kemik döngüsü değişiyor ve kayıplar yükseliyor. Kemik kayıplarını önleyebilmek için kış aylarında, kalsiyum minerali ve D vitamininin birlikte ve yeterli alınması öneriliyor. Kalsiyumun bağırsaklarda emilebilmesi için D vitamini hayati önem taşıyor. Güneş ışınlarının az olduğu aylarda D vitamini yönünden zengin olan besinleri tüketmek ya da takviye almak gerekiyor” dedi. Garipağaoğlu, D vitamini düzeyinin düşük olması halinde, grip ve soğuk algınlığına yakalanma riskinin de arttığını vurguluyor.

Kalsiyum kaynağı peynir günlük ihtiyacın yüzde 81’ini karşılıyor
Garipağaoğlu “Kalsiyum açısından zengin olan peyniri hemen her öğünde tüketmemiz büyük önem taşıyor. Yaşa göre değişmekle birlikte, günlük alınması gereken kalsiyum miktarı 1000 mg’dır. Muratbey Burgu ve Topi peynirleri 100 gramı ile günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 81’ini karşılayabiliyor” dedi. Garipağaoğlu, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için farklı türden ve yeterli miktarda besinlerin tüketildiği bir beslenme alışkanlığının önemini vurguladı.

Süt ürünlerinin faydaları

SHE AND GIRLS BAHAR 2024