Diyet yapmak hiç şüphesiz bir çoğumuzun korkulu rüyası! Çünkü diyet yapmak dendiğinde gözümüzün önünde yağsız tuzsuz bir kase salata veyahut haşlanmış brokoli beliriveriyor değil mi? Sağlıklı diyet önerileri
Instagram Hesabımız
Bir de yıllardır kilo problemi olan biriyseniz ve denemediğiniz diyet sistemi kalmadıysa diyet eziyete dönüşüveriyor.
Sizce diyet kelimesi neden zihnimizde negatif düşünceler oluşturuyor? Sorunun asıl kaynağı nedir?
Diyet sistemlerinin işe yaramaması mı yoksa hayatınız boyunca sürdüremeyeceğiniz bir beslenme sistemini zayıflamak için tercih ediyor oluşumuz mu?
Gelin bu yazımda diyet yapmak hakkında her şeyi konuşalım ve diyeti eğlenceli hale getirmeye çalışalım…
Sürdürülebilir olmalı!
Aslında yukarıda da bahsettiğim gibi sorunun temeli anlık çözüm olan hızlı kilo kaybı sağlayan beslenme programlarını uygulamakta yatmakta. Çünkü diyet yaptığımızda tartı hepimizin odak noktası haline geliveriyor. ‘Aç kalsam da olur yeter ki o x kiloyu tartıda bir kerecik göreyim’ der oluyoruz.
Tabi insan uğraşınca tartıda sonuç görmek istiyor biliyorum. Ancak her şeyi tam tamına yaptığınızda bile tartıda eksiler görmemeniz mümkün. Bir de zorla eksilttiğiniz tartı üzerindeki kiloyu ne kadar süre muhafaza edebilirsiniz ki? Tak diye şok / ölümcül bi diyetle verilen kiloları zaten aynı hızda geri alacaksınız demektir.
Önemli olan burada kiloyu kontrollü kaybetmeye çalışmak ve enerjiyi tartı üzerinde %100 eksi görmek yönünde değil de sağlıklı beslenmeyi hayata adapte edip, tartıda oynama olmasa dahi bedenen değişimi gözlemleyip, bedenimizi, zihnimizi, ruh halimizin sağlığını koruyarak harcamalıyız.
Herhangi bir besin üzerinden örnek verece olursam…
Gün içerisinde ekmek yemeden mutlu olmuyorsanız beyaz ekmek yerine daha sağlıklı ve tok tutacak bir alternatif olan tam buğday ekmeği deneyebilirsiniz.
Kahvaltınıza veya diğer öğünlerinize ekleyeceğiniz 1-2 dilim tam buğday ekmek hem sizin doygunluğunuzu arttıracak hem de daha mutlu bir diyet süreci geçirmenize yardımcı olacak.
Beslenmenizi renklendirin!
Sağlıklı beslenme önerilerinde hep diyette çeşitlilikten bahsedilir. Elmayı çok seviyor olabilirsiniz üstelik kilo kaybına yardımcı da olabilir ancak elma yerine mevsiminde farklı bir meyve tüketmek diyetten sıkılmanızı engelleyebilir.
Üstelik muadillerini öğrenmek için yapacağınız araştırmalar bilginizi arttırabilir, yeni bir ilgi alanı keşfetmenize yardımcı olabilir ve sağlıklı beslenme yolculuğunuzu keyifli hale getirebilir.
Yeni tatlara şans verin!
Ön yargılarımızı kırmak epey zor değil mi? Daha önce denemek yerine bildiğimiz yoldan gitmek daha kolayı nihayetinde… İşte sizlere sağlıklı yaşama adım atmak için bir tüyo daha. Yeni yollar keşfetmek! Her seferinde pişirdiğiniz tavuğun tarifini değiştirmeyi hiç denediniz mi?
Tadının farklı olabileceği fikri hiç aklınıza geldi mi? Belki de hep kullandığınız baharat yerine farklı bir baharat kullansanız veyahut her zaman haşlamak yerine bu defa tavuğu sebzelerle süsleyip fırına atsanız belki daha çok seveceksiniz. Yine örnek üzerinden gidecek olursam kahvaltıda yumurta bir çoğumuz için vazgeçilmez değil mi?
Kaliteli protein kaynağı olması, besleyici özelliği ve tokluğu arttırması sayesinde beslenme programlarının da gözdesi. Ancak her gün yumurtayı haşlayarak tüketmek bir süre sonra bizi bıktıracaktır. Ancak yumurtayı bir gün çırpılmış, bir gün poşe, bir gün omlet şeklinde çeşitlendirerek tüketmek hem psikolojimize hem de midemize hem de uzun soluklu diyet sürecine iyi gelecek.
Harekete geçin!
Diyet yaparken olmazsa olmazlardan biri de fiziksel aktivite düzeyini arttırmak. Diyete başlamak birinci adım ise ikinci adım da bir spor salonu üyeliği oluyor genelde. Peki sizce ne kadar doğru? Yürümeyi bile sevmezken spor salonunda kan ter içinde kalarak program uygulamaya çalışmak motivasyonu düşüren en büyük etkenlerden biri olabilir mi?
Burada tabi ki spor yapmayın demiyorum, ufak adımlarla başlamaktan bahsediyorum. Dünya Sağlık Örgütü kalp sağlığımız için haftada 150 dakika fiziksel aktivite tavsiye etmekte. İşe zayıflamak değil de sağlıklı yaşam olarak bakar ve sağlığınız için hafif hafif yürüyüşlerle işe başlarsanız bir sonraki adıma geçmeniz kolaylaşacaktır.
Mesela kendinizi mutlu etmek, kendinize vakit ayırmak için keyifli bir mekanda yürüyüş yapmayı deneyin. Kulaklıklarınızı takın ve sadece 30 dakika dış dünya ile iletişiminizi koparın. Bunun bir terapi olabileceğine inanın. Bedeninizle birlikte ruhunuzu da besleyin. Zamanla seveceğinizi temin ederim…
Özetleyecek olursam, diyet yaparken yaşamınızda yavaş ama köklü değişikliklere gitmeniz sizlere en belirgin tavsiyem olacak. Bırakın bir ayda 10 kg yerine 4 kg kaybetmiş olun ancak gün sonunda kalıcı alışkanlık kazanmış olun.
Kendinizi sevin, severek beslenin. İnanın bu şekilde motivasyonunuz düşmeyecek bilhassa daha fazla artacak ve sağlıklı yaşamdan zevk almaya başlayacaksınız. Algılarınızı değiştirin, sağlıklı beslenmeye bir şans verin!
Zehra Bora
Uzman Diyetisyen