Intermittent Fasting diyeti nedir? İşte tüm detayları!

Türkçeye ‘aralıklı oruç diyeti’ olarak çevrilen intermittent fasting (if) son dönemde kendisinden epey söz ettiren, hangi besinleri yemeniz gerektiğinden ziyade ne zaman yemeniz gerektiğini anlatan, yeme periyodlarının bulunduğu bir beslenme sistemidir. Oruç diyeti nedir?

She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.

Instagram Hesabımız

Gelin birlikte gerek kilo vermek gerekse hücresel onarım üzerinde etkileri bilimsel çalışmalarla da desteklenen bu sistemi detaylıca masaya yatıralım.

Sizlere önce “aralıklı oruç sisteminin” çeşitlerinden bahsetmek isterim.

1- 16/8 beslenme
Bu beslenme sisteminde kişi, gün içinde kalori ve besin kısıtlaması olmadan yalnızca 8 saatlik bir dilimde besin tüketiyor ve kalan 16 saatte ise aç kalıyor.

2- Eat stop Eat
Bu beslenme sisteminde kişi, haftanın birkaç günü akşam yemeğinden ertesi gün akşam yemeğine kadar 24 saat aç kalıyor. Diğer günler de ise normal beslenme rutinine devam ediyor.

3- 5:2 sistemi
Bu sistemde ise kişi, 5 gün normal beslenme düzenini devam ettirip geri kalan 2 günde kalori alımını ortalama 500 kalori olarak kısıtlayarak besleniyor.

Fasting Sistemi Sağlıklı mı?

Fasting sistemiyle ilgili insan çalışmaları genel olarak sınırlı. Çalışmalar daha çok hayvanlar üzerinde yapılmış ve çalışma sonuçlarında obezite kaynaklı hastalıkların azaldığı, yüksek tansiyon üzerinde olumlu etkileri olabileceği görülmüştür.

Yine başka bir kohort çalışmada, 5:2 sisteminin meme kanseri riski bulunan kadınlarda insülinle alakalı olumlu etkileri olduğundan bahsedilmiştir.

Fasting Yaparak Kilo Verebilir miyim?

Sağlıksız ve sürekli yemek yiyen kişiler, en azından belli bir saat diliminde aç kalacağı veya kalori kısıtlaması yapacağı için, bu sistemi uygulamaları kulağa çok hoş geliyor. Böylelikle kişi kısıtlı bir zaman diliminde beslendiğinden, çok fazla besin tüketmeyip zayıflayabilir diyebiliriz.

Kimler Fasting Uygulamalı?

Hamile ve emzirenler, tip 1 ve tip 2 diyabet hastaları, regl düzensizliği olanlar, düşük tansiyonu olanlar, ilaç kullananlar ve yeme bozukluğu olanlar tarafından muhakkak uzman kontrolünde uygulanması gerektiğini hatırlatmakta da fayda var.

Sporcular Fasting Uygulayabilir mi?

Sporcular tarafından ise, besin tükettikleri zaman diliminde genelde karbonhidratı düşük, yağ oranı fazla, protein oranı yeterli veya fazla olacak şekilde beslenmeleri düzenlenerek fasting ketojenik diyetle bir arada uygulanabilir diyebilirim.

Bu Sistem Sürdürebilir Bir Sistem mi?

Bu noktada önemli olan sistemin sürdürülebilir olmasıdır. Çok vakti olmayan 1 veya 2 öğün yemek yiyen kişiler için eğer mevcut alışkanlığında bu beslenme şekli varsa sürdürülebilir diyebilirim. Ancak, sizlere her zaman yeterli dengeli ve düzenli beslenmenizi öneririm.

Yani popüler olan sistemlere ayak uydurmaktansa kendinize özel, sürdürülebilir, dengeli beslenebileceğiniz ve bu sayede form tutabileceğiniz bir beslenme şekli seçmeniz çok daha mantıklı olacaktır.

Fasting Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fasting yapmak istediğiniz takdirde, belirli bir saat dilimi içerisinde besin tüketimi yapacaksanız bu besinlerin sağlıklı besinler olduğundan emin olmalısınız.

Zaten saatlerce aç kalacağım diye sağlığınızı olumsuz etkileyecek gıdalar tüketmemenizi, kızartmalardan, şekerli gıdalardan, fast fooddan, işlenmiş gıdalardan uzak durmanızı tavsiye ederim. Aç kaldığınız süre içerisinde en azından yeteri kadar su ve bitki çayı tüketin. Besin tükettiğiniz saat dilimleri içerisinde yeteri kadar beslenmediğinizi düşünüyorsanız besin takviyesi kullanın derim.

Zehra Bora

Uzman Diyetisyen

Oruç diyeti nedir?

SHE AND GIRLS BAHAR 2024