Büyük şehirde anne baba olmak öyle korkutucu ve özen istiyor ki

Dün çok keyifli bir sohbet ortamında yarı yıl tatiline çocukları çıkacak iki arkadaşımla sohbet ederken ilginç bir an yaşadım. Maddi durumu çok iyi durumda olan arkadaşım bu hafta sonu itibariyle bir otelde ailelerle kış tatiline gideceklerini ballandıra ballandıra anlattı. Gayet samimi art niyetsiz kızıyla yaşayacağı mutlu anları paylaşıyordu bizimle. Sonra ikimiz diğer ilkokul çağında oğlu olan arkadaşımıza döndük. ‘’Siz neler yapıyorsunuz bakalım?’’ dedik muzipçe. O an içimi buruktu… Öğrenciler için tatil nasıl olmalı

‘’Hiç sormayın benim için kabus gibi bir 15 gün başlıyor’’dedi. Şaşkın bakışlarımızdan gözlerini kaçırarak; ‘’kış var. Soğuk var. Ödenmeyi bekleyen deli gibi faturalar var. Veee ben bu çocuğumu 15 gün evde oturtacağım üstelik baktıracak kimsem yokken’’ dedi ve acı bir gülümsemeyle, ‘’mutlu tatiller’’ dedi.

Yutkunmaktan başka bir şey yaşayamadık o an. Benim oğlum da büyürken benzer kaygılar yaşamıştım. ‘’Ne yapacağız şimdi? Kim bakacak? Nerelere götürelim?’’ gibi gibi…

Yaşadıklarımı profesyonel yardım alarak aşağıdaki gibi paylaşmak istedim sizinle. Küçük şehirlerde de benzer sorunlar vardır eminim. Ama büyük şehirde anne baba olmak öyle korkutucu ve özen istiyor ki bazen emin olun içinizde sanki bir sürü karakter yaşayabiliyor…

Uzmanlara göre, çocuğu kırık notlardan ötürü tehdit etmek, sevdiği şeylerden mahrum bırakmak, aşağılayıcı söz ve yaralayıcı ifadeler psikolojik olarak etkileyerek tepkili olmasına neden oluyor. Uzmanlar, “Öğrenciler için tatil yalnızca dinlenmek ve eğlenmek için değil, iyi vakit geçirirken bir yandan da öğrenmek amaçlı kullanılmalı” diyor. Ben neler mi yaptım?

Anneye babaya önerilerim: Önce kendi davranışlarınızı değerlendirin. Tatilde onunla oyun oynayıp, birlikte eğlenin. Çocuğunuzu spora ve sanatsal faaliyetlere yönlendirin. Onu övün, güveninizi belli edin. Çocuğun başarısını diğer arkadaşları ya da kardeşleriyle kıyaslamayın. Dersleri oyun eşliğinde yapın. Tehditkâr olmayın. İkinci dönem daha iyi olacak mesajı verin.

Çocuğunuza önerilerim: Eğer sınavlara hazırlanıyorsanız öncelikle okuldan dolayı geride kaldığınız konuları tamamlayın. Tatilde mutlaka birinci dönem gördüğünüz konuları kısa bir şekilde gözden geçirin ve her konu ile ilgili 15-20 soru çözerek iyi bir tekrar yapın. Tatilde kendinize bir çalışma programı hazırlayın ve her gün belirlediğiniz konular üzerine 3-4 saat tekrar yapın. Kendinize ders dışında zaman ayırın, arkadaşlarınızla birlikte sosyal faaliyetlerde bulunun. Bilgisayar oyunlarına günde iki saatten fazla zaman ayırmayın. Günlük ders programınızı tamamladıktan sonra, mutlaka dışarı çıkıp temiz hava alın veya spor yapın. Kişisel gelişiminize katkı sağlayacak sertifikalı seminer programlarına, bir günlük kurslara ve öğretici gezilere katılın.

Etkinliklere katılmalarını sağlayın: Çocuğu, yoğun okul programı nedeniyle fazla zaman ayıramadığı sinema, tiyatro, konser ve sirk gibi etkinliklere yönlendirmenin iyi bir tercih olacağını düşünüyorum. Tiyatro ve sinema programı yapın. Bu etkinlikleri kendinize de uygun bir zamana denk getirerek birlikte zaman geçirebilirsiniz. Böylelikle çocuğunuza yıllar sonra bile gülümseyerek hatırlayabileceği keyifli zamanlar sunabildiğiniz gibi, aranızdaki bağın daha da güçlenmesini sağlayabilirsiniz.

Spora yönlendirin: Spor, fiziksel sağlığa olan önemli faydalarının yanı sıra çocukların yaratıcılığını geliştiriyor ve sorumluluk duygusu kazanmalarına katkı sağlıyor. Sömestr tatili, çocuğunuzun spora başlatması için güzel bir fırsat olabilir. Çocuğunuzun; yaşı, vücut gelişimi, en önemlisi de tercihlerini göz önünde bulundurarak kayak, paten gibi kış sporlara ya da bowling, basketbol veya yüzme gibi kapalı alanda yapabileceği spor dallarına yönlendirebilirsiniz.

Evde oynayabileceği oyunlar alın: Oyun, çocuklar için bir eğlence aracı değil, tamamen ihtiyaçtır. Bu nedenle oyun, tatilde onların başlıca etkinliği olur. Siz de çocuğunuza hem zihnini çalıştıracak, hem de zevk alacağı yeni bir oyun alıp, kendi başına ya da arkadaşlarıyla güzel zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz. Unutmayın ki çocukların arkadaşlarıyla karşılıklı alışveriş ve iletişime geçtiği bu oyunlar, zihinsel ve fiziksel gelişimlerinin yanı sıra sosyalleşmeleri için de son derece önemlidir.

Tatil programı yapın: Ailece eğlenceli kış sporlarıyla tanışacağı ya da sürdüreceği tatil programı yapabilirsiniz. Ancak tatile çıkma fırsatınız yoksa ve büyük anne, teyzeler, halalar gibi ailenizden gelen ziyaret önerileri değerlendirmelisiniz. Hatta şartlarınız uyuyorsa, çocuğunuzun birkaç gün sizden uzak aile ziyaretleri yapması sosyal deneyim açısından oldukça önemlidir. Yine şartlarınız uyuyorsa aynı ziyaretleri, çocuğunuzun çok sevdiği bir arkadaşını davet etmek ya da çocuğunuzun ziyaret etmesini sağlamak şekline de dönüştürebilirsiniz.

Birlikte kitap okuyun: Tatil, çocukların kendilerini geliştirmeleri için çok iyi fırsat aslında. Bu nedenle kitap okumak, iyi bir tatil programının olmazsa olmazlarından. Çocuğunuzla birlikte kitapçıları dolaşıp, keyif alacağı konularla ilgili kitaplar seçmek, okuma alışkanlığını destekler. Ancak bu etkinlikte onu desteklemek için aynı okuduğu kitabı anlatmasını istemeniz ya da o okurken yüksek sesle dinlemeniz, paylaşım duygusunun geliştirir.

Ödevlerini yapmasını sağlayın: Genellikle her çocuğa hafif de olsa, bir tatil ödevi verilir. Eğer çocuğunuzun böyle bir ödevi varsa, yapmasını desteklemelisiniz. Ancak sıkı bir program yerine, esnek çocuğunuza uygun bir ödev yapma programı oluşturmalısınız. Bu nedenle programı çocuğunuzla birlikte yapmanızda ve ödevini bitirip bitirmediğinizi günlük olarak kontrol etmenizde yarar var.

Şiddet içeren oyunlara izin vermeyin: Pek çok çocuk için sömestr evde daha çok bilgisayar oyun oynama anlamına geliyor. Ama siz, bilgisayar karşısında geçirdikleri süreye ve oyunların içeriğine karşı son derece dikkatli olmalısınız. Bilgisayar oyunlarına tümüyle karşı çıkmak, ona ‘Bilgisayar oyunu oynama” demek doğru bir yaklaşım değil. Çünkü özelikle çocuklarda yasaklanan şeylere karşı merak gelişiyor. Ayrıca çocuğunuz bu durumda size olumsuz tepkiler verebilir. Bu nedenle bilgisayar oyunlarını yasaklamak yerine, birlikte karar verdiğiniz eğitici ve eğlendirici oyunları oynamasına izin verin. Çocuğunuzun bu yasağı anlayışla karşılaması için ona şiddet içeren oyunlara neden izin vermediğinizi sade bir dille anlatmayı da ihmal etmeyin.

Süreye dikkat edin: Günümüzde hemen her çocuk zamanının çoğunu bilgisayar ve televizyon karşısında geçiriyor. Uzun süre bilgisayar ve televizyon karşısında oturmak ise çocuklarda göz rahatsızlıkları, duruş problemleri ve radyasyona maruz kalma sonucu gelişen pek çok sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Karşılıklı bir iletişimi olmayan bilgisayar oyunu, televizyon aktiviteleri yerine, arkadaş etkileşimini artıran, sosyal ilişkileri şekillendiren, bir grubun parçası olduğunu hissettiren, iletişim kurma ve grupta var olabilme yetilerini geliştiren aktiviteleri tercih edin.

İnterneti denetleyin: Siz bilinçli bir anne babasınız, dolayısıyla çocuğunuzun internetteki zararlı sitelere girmesi için gerekli önlemleri almışsınızdır. Ancak eğer dikkatinizden kaçmışsa, sömestr tatilinde yapmanız gereken ilk şey, çocuğunuzu zararlı sitelerden koruyan programlardan yararlanmak olsun. Bu programlar sayesinde çocuğunuzun hangi web sitelerini görüntüleyebileceğini, hangi oyunları oynayabileceğini ve hangi programları kullanabileceğini düzenleyebilirsiniz.

Kız olsun, erkek olsun gönlünüzden geçtiği, hayallerinize eriştirebileceğiniz ülkeye, vatana, ailenize hayırlı bir evlat yetiştirebilmeniz dileğiyle…

Öğrenciler için tatil nasıl olmalı

SHE AND GIRLS BAHAR 2024