Mustang (2015) filmi ; toplumsal bir eleştiri

Toplumlar, yoğunlukta ataerkil bir yapı ile yaşar. Kadınların görüşlerine daha az değer verildiğine pek çok zaman şahit oluruz, bu da genellikle kadınların ayrımcılığa uğradığı ve daha az değer verildiği coğrafyalarda yaşanır. Ataerkil yapı cinsiyet rollerini de etkiler. Toplumsal cinsiyet rolleri küçük yaşlardan itibaren öğrenilir ve insanlar rollerine uymaya teşvik edilir. Bu roller aile, okul ve medya tarafından gösterilmektedir. Bu toplumsal cinsiyet rollerinin yaratılmasında ve yeniden yaratılmasında kitle iletişiminin rolü büyüktür diyebiliriz. Türk sinemasında, kadınların her zaman erkeğe yardımcı bir rol oynadığı ve nadiren bağımsız baş karakterleri oynadığı bilinen bir gerçek. Bu yazımızda cinsiyet rolleri fikrini ve filmlerde kadın rollerinin önemin doğruladığı için çarpıcı bir film olan   ‘Mustang’i (2015) inceleyeceğiz. Mustang (2015) filmi ; toplumsal bir eleştiri

Instagram Hesabımız

Mustang filmi Türkiye’nin bir taşra kasabasında yaşayan, hayatlarını baskı altında yaşayan ve bağımsızlıkları için mücadele etmenin çeşitli yollarını arayan beş kız kardeşi konu alıyor. Yetim kızların, bir plajda masumca erkeklerle oynarken görülmesi üzerine zorla evlendirilmeye kadar giden bir skandalı seyirciye aktarıyor. Yönetmenliğini Deniz Gamze Ergüven’in üstlendiği yapımda genç kızların bastırılan duygularının yankılarına birebir şahit oluyoruz.

Ergüven’in ilk uzun metrajlı filmi Mustang, Mayıs ayında Cannes’da gösterime girdi ve Europa Cinemas Label Ödülü’nü kazandı. Aynı zamanda Akademi Ödülleri’nde en iyi yabancı film dalında Fransa’nın adaylığına hak gördü. Filmin konusu sinir bozucu görünse de kızlar fiziksel ve psikolojik özgürlüklerini kaybederken birbirlerine sımsıkı tutunuyorlar. Bastırılan bir kadının kurtarıcısı yine bir başka kadın oluyor.

She and Girls Nisan 2023 Sayısı Gençlik Dergisi Girls Hediyesiyle Dergiliklerde

Farklı Coğrafya Benzer Kaderler

Mustang, haklı olarak Sofia Coppola’nın ilk filmi The Virgin Suicides’e benzetildi.1999’da vizyona giren The Virgin Suicides ve 2015’te vizyona giren Mustang, bu derin kişisel mücadeleyi araştıran iki film. Her ikisi de, davranışları, özellikle de cinsellikleri nedeniyle incelenen beş genç kız kardeşin reşit olmalarını konu alan, kadınlar tarafından yönetilen, eleştirmenlerce beğenilen dramalardır. Ve her iki filmde de, kızların baskıya tepkisi, kontrolü yeniden kazanmak için başvurduğu umutsuz önlemler, arzuladıkları özgürlüğün kendilerine verilmiş olmaması sonucu önlenebilecek bir trajedinin faciasıyla sonuçlanıyor. Temel unsurlar kulağa benzer gelse de The Virgin Suicides ve Mustang, onları yaratan kadın yönetmenlerin farklı tarzları nedeniyle öne çıkıyor.  Dünyanın dört bir yanındaki kadınların benzer ağrılar yaşadıklarını gözlemliyoruz. Ergenlikten olgun bir kadın olmadaki o zorlu geçişi hisseden ve toplum tarafından bir anda farklı algılanmanın etkilerine maruz kalan her kadın, bu filmlerde kendinden bir parça bulacak. Her iki filmi de listenize kesinlikle eklemelisiniz! 

Virgin Suicides (1999)
Mustang (2015)

 

 

Mustang (2015) filmi toplumsal bir eleştiri

She and Girls Nisan 2023 Sayısı Gençlik Dergisi Girls Hediyesiyle Dergiliklerde

SHE AND GIRLS BAHAR 2024