Duygulardan kaçmadan nasıl açığa çıkarılabilir?

Hepimiz çok geniş bir duygu yelpazesi ile dünyaya geliyoruz. Duygular nasıl açığa çıkarılabilir?

She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.

Instagram Hesabımız

Psikolog Aysegul Soysal

Bize bakım veren kişilerin (anne, baba, büyükanne- büyükbaba, teyze, abla, abi, bakıcı vs.) tutumları, duygu karşısındaki tavırları, söylemleri, kendi duyguları ile olan ilişkileri ile bizim de kendi ve diğerlerinin duygularına olan tutumlarımız şekilleniyor.

Duygular konusu çok çok uzun ve derin bir mevzu, sonuçta birçoğumuz olumsuz duyguların getirdiği histen, yükten o kadar çok kaçınır oluyoruz ki, bütün yaşam uğraşımız duyguları hissetmemek üzere şekillenebiliyor.

Birçok zaman yaşadığımız olaylar karşısında “Ne hissediyorsun?” sorusuna, düşünce cevapları geliyor. Mesela “Bu olay karşısında çok çaresiz olduğumu düşündüm” gibi. Halbuki çaresizlik bir çıkarım, bir inançtır, oradaki duygu belki dehşete düşmüş, belki çok korkmuş, üzülmüş vs. olabilir.

Çoğunlukla duygularımıza kulak vermediğimiz, ne ve nasıl hissediyor olduğumuzu önemsemediğimiz için öncelikle akla düşüncelerin gelmesi normalleşmiş durumda.

Peki, neden duygularımızı yaşamalıyız? Neden sonsuza kadar kaçınıp, hiç kötü hissetmeden yaşayıp gidemiyorum?

Neden duygumun ne olduğunu fark etmeliyim?

Duygularımız sistemimizin ayrılmaz bir parçasıdır. Davranışlarımız, düşüncelerimiz, kimyasal reaksiyonlarımız duyguları etkiler ve oluşturur. Sistemimiz içinde anlamlandıramadığımız, fark etmediğimiz veya yok saydığımız duygular ise birikmeye, hatta artıp semptom haline dönüşmeye başlıyorlar.

Yok saydığımız her bir duygu, his, beden duyumu, mutlaka bir gün karşımıza çıkıyor aslında.
Günümüzde pek çok yaklaşım, birçok hastalığın bu biriken ve dışarıya vurulamamış duygu, his, beden duyumları kaynaklı olduğunu savunuyor.

Özellikle mide, bağırsak sorunları, deri döküntü ve kaşıntıları, kanser türleri, geçmeyen ağrılar, migren bu hastalıklardan bazıları…

İnsan sistemi çok karmaşık ama aynı zamanda bütüncül bir sistem. Duygular, beden, kimyasal yapımız, düşüncelerimiz hepsi bir birine bağlantılı. Sadece tek bir alanın sağlığı ile uğraşmak yeterli olamayabiliyor.

Kimileri sadece bedeni ile ilgilenirler mesela, duyguları, psikolojik esneklikleri ve sağlıkları çok gündemlerini meşgul etmez. Bu durumda yine, kişinin bir takım durumları görmezden gelmesi ile ilintili tabii, ancak bütüncül olarak kendimizi ele aldığımız kadar sağlıklı birer yetişkiniz, bunu unutmamak lazım.

Duygulardan kaçınmak değil; neyin neden hissedildiğinin, nasıl tetiklenmeler yaşadığımızın, hangi olayların bizim üzerimizde nasıl etkilerinin olduğunun çalışılması, bir uzman ile alınması bu açıdan çok kıymetlidir.

Meraklısı için kitap önerim ; “Vücudunuz Hayır Diyorsa” – Gabor Maté, duygularınız ile temasınızın arttığı bir Eylül ayı diliyorum.

Duygular nasıl açığa çıkarılabilir?

She and Girls Eylül 2020 Sayısı Gençlik Dergisi Girls Hediyesiyle Dergiliklerde!

 

SHE AND GIRLS BAHAR 2024