Zihninizde açık kalan tüm anılarla da vedalaşın!

Kendi kendinize tekrar tekrar benzer bir sahneye dönüp içsel hesaplaşma yaşadığınız çok olur mu?
Mesela, benzer bir sahneyi tekrar tekrar düşünmek… “Keşke şunu da deseydim!” düşünceleri içinde acı çekmek… 2020’nin olumsuz psikolojisini nasıl atlatabiliriz?

She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.

Instagram Hesabımız

“Bana nasıl bunu yapar?” kısır döngüsünden kurtulamayıp, hayatına devam edememek… Sık sık geçmişteki o anı düşünüp, tekrar tekrar karamsarlığa gömülmek…

Bunlar size de tanıdık geliyor mu?

İnsan yapısı zihinde açık kalan, tamamlanmamış görevleri sevmiyor. Ne olursa olsun sürekli zihinde o açık kalan yerleri kapatmaya çalışıyor…

Örneğin bir cümleye başladıysanız, karşınızdaki kişi “biliyorum” dese bile, siz cümlenizi bitirmeye devam etmek istersiniz, çünkü yarım kalacaktır.

İşte tam olarak bu olguya “Zeigarnik Etkisi” deniyor.
Tamamlanmamış olan her şey, görev, iş, ilişki… Tutulmamış yaslar, kayıplar… Aile sırları… Üzerinde durulmamış travmalar… Bütün bunlar insanın zihninde açık kapı bırakır ve adeta “kemirirler”.

İnsan organizması, bir işi tamamlamak üzere kurulmuştur. Bunun dışındaki her tutum işte o “kemirilmeye” çıkar… Bunu Zeigarnik Etkisi ile açıklamak şu şekilde oluyor;

Zihnimiz tamamına erdirilememiş, kesintiye uğramış her şeyi, bitirilmiş olanlara göre daha iyi hatırlıyor. Çünkü kafada takılma hissi yoğun bir etki yaratıyor ve sanki orada o bir duygu yoğunluğu yaşanıyor.

Tam tersi durumda ise, sonlandırılmış işler hafızada “düzene sokulmuş” oluyor. Bu da bize gündelik hayatta unutulabilirlik ve sayfayı çevirip yola devam etmeyi sağlıyor…

Bazen nesiller boyu aktarılan ve ele alınmamış travmaları taşıyabiliyoruz. Bazen ise henüz zihnimizde sonlandıramadığımız ilişkinin izlerini… Bazen aile sırlarını, bazen de daha önce üzerinde durmadığımız bir travmayı…

Peki bu “yarıda kalmış” işleri kapatamazsak ne oluyor?
Bu kapatılmamış travmalar, zihinde sürekli olarak bir uğuldama yaratıyor, söylenmemiş ne varsa, belki ağlanmamış, bağırılmamış, şöyle bir haykırılmamış ne varsa işte o uğuldamayı yaratıyor…

Bu uğuldamalar zihni sürekli meşgul tutuyor, ve arka planda çalışan uygulamaların telefonun şarjını yemesi gibi, kişinin enerjisinden çalıyor.

Bu enerji düşüklüğü iç sıkıntılara, kaygılara, hatta bazı hastalıklara kadar giden bir yolda ilerleyebiliyor.
Ne zaman ki bu yaralarımızı görür, onları fark eder, kendi ihtiyacımızı duyar, orada eksik gedik ne kalmış görmeye razı olursak; işte o zaman o yaralar bilince ulaşıp söze dökülebiliyor…

Söze dökülen her acı, dile getirilen, belki haykırılan her hayal kırıklığı, her üzüntü ise artık yolunu bulmuş, dışarısı ile kavuşmuş oluyor. Açık olan defter, yarım kalan iş kapanıyor.

Zeigarnik Etkisi terapi akımları üzerinde oldukça etkili olmuştur. Terapi seanslarında bazen psikodrama ile sanki o an tekrar canlandırılır. Tabii hayali olarak ve kişinin daha önce bir türlü söyleyemediği, yapamadığı her ne ise onu orada dile getirmesine yardımcı olunur.

Şimdi siz de kendi payınıza düşünün, bunca senedir tamamlayamadığınız, sırtınızda fark etmeden taşıdığınız o açık kapılarda, yüklerde neler var?

Daha önce söyleyemediğiniz, dışa vuramadığınız, öylece kendi haline bıraktığınız, içinizi kemiren yükler neler?
Nasıl hissediyorsunuz onları düşünürken? Bedeninizde belki bir kıpırtı, belki bir his… Ne hissediyorsunuz?

Acaba o zaman uygulayamadığınız neye ihtiyacınız var?
2020 yılını bitirip, 2021 yılına girerken bu açık kalan yaralardan, kapılardan hangilerini kapatıp yolunuza devam etmek istersiniz?

Kendinize ve sizden sonra gelecek kendi neslinize yapacağınız en büyük yatırımlardan biri, o açık kalanlar her ne ise tek tek kapanmalarını sağlamak, artık sizin çocuklarınızın, torunlarınızın o “yarım kalan iş” ile ilişkisini şimdiden kesmektir.

Yarım kalan işlerinizi bir güzel kapatıp, yolunuza devam edebildiğiniz bir yıl olması dileğiyle!

Sevgiler,

Uzm. Psk. Ayşegül Soysal

2020’nin olumsuz psikolojisini nasıl atlatabiliriz?

She and Girls Ocak 2021 Sayısı Gençlik Dergisi Girls Hediyesiyle Dergiliklerde

 

SHE AND GIRLS BAHAR 2024