Bu ay 1950’li yılların modasına, genel tarihe de bir ince göz atarak bir küçük değinelim gücümüz yettiğince. 1950 yılları kadın modası
She and Girls Dergisi, Moda Dergisi, Alışveriş Dergisi.
Instagram Hesabımız
Geçen ay yazımızı 1940’larda belirtmiştik, malum 2. Dünya savaşının bütün dünyayı kuşattığı büyük buhran yılları. Ellili yıllarda yerini soğuk savaş dönemine bırakıyor.
İki büyük ülke ABD ve o zamanki adıyla Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği bugünkü Rusya, iki karşı rejimin savunucularıydılar; Amerika kapitalizmi, Rusya da sosyalizmi savunuyordu.
Bu toplumların sosyal, kültürel gelişimi açısından önemli bir bilgi bizler için. Bunun akabinde ikinci dünya savaşının artçıları çeşitli savaşlarla ve bölünmelerle kendini göstermeye devam ediyordu. Dünyanın dört bir yanında yeni savaşlar başlarken bir yandan da sömürge ülkelerinden bağımsızlığını ilan edenler oluyordu.
Rekabet kendini ekonomik gelişmeler üzerinden sürdürmeye başlayacaktı. Ne acıdır ki nükleer silah denemelerinin de başladığı yıllardır ellili yıllar.
Şimdi gelelim bizim moda serüvenimize; tarih kısmını ilgiyle ve sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim. Bakalım ellili yıllara kırklı yıllardan ve önceki dönemlerden neler kalmış ve yenilikleri neler olmuş…
1/7
40’lı yılların tek tip üniformal etkisini Dior’un peplum modeli ile kırdığını belirtmiştik. Ceket, etek, tek düzeliğini kadın bedeninin kıvrımını ifade etmek için beli iyice ortaya çıkartan ceket modelleri aldı.
2/7
50’li yıllarda yine Dior’un üretimiyle bu sefer omuzlar küçüldü. Bel yine belirgin fakat etekler kabarmaya başladı. Yani vücuda oturan eteklerin uçları bir prenses görünümü almaya başladı.
Ve çiçekler… Savaş yıllarının soğuk etkisinden çıkmak için daha güzel nasıl bir ilham olabilirdi ki! Bol bol çiçek desenleri ve pastel renklerin etkisiyle rüya gibi görünümler oluşmaya başladı.
3/7
Çiçekler sadece baskı tekniğiyle değil kumaşlardan aplike büyük formlarda yapılıyor, yakalara, bellere iliştiriliyor, giyene ve izleyene de bir buket çiçek hissi veriyordu.
Çiçeklerin yanı sıra bir kült desen olarak puantiye bu dönemin en büyük eserlerinden. O meşhur peplum görünümden yola çıkan etki, yerini prenses elbiselere bırakıyor ve puantiyeli benekleriyle muhteşem bir stil etkisi sunuyor.
4/7
Yakalar üniforma etkisinden uzaklaşıyor ve biraz da denizci etkisi ile iki yana doğru geniş yakalar ön plana çıkıyordu. Bu genel hatları itibariyle Dior etkisi idi. Bir de Chanel var ki bu yılları iki devin kapışma dönemi olarak da anabiliriz.
Chanel, savaş sonrası erkeklerin eve dönmesiyle, iş hayatından yine uzaklaşmak ve eve dönmek durumunda olan kadınlardan ziyade, eve dönmek istemeyen, sağlam duruşlu, süse önem verse de maskülen stilden uzaklaşmayan silüetler sunuyordu.
5/7
Tüvit ceketler, yakaları ve cep kenarları detaylarıyla ve iri düğmeleriyle şık görünüyordu. Dior’un sivri uçlu stilettolarına karşılık, Chanel topuk yumurta burun papuçları ile şık ama ergonomic bir güven sunuyordu. Özet olarak Dior prensesliğe dönüşü simgelerken, Chanel iş kadınını simgeliyordu.
6/7
Dior uzun eldivenler, geniş şapkalar ve iri broşları taşlar ile dekore ediyor, Chanel ise kısa eldivenler, minik şapkalar, zarif süslerle çok da yormadan vakur bir tavır sunuyordu.
7/7
Bunların yanı sıra trend olan giysiler ise; kapri pantolonlar, havuç etekler, incecik trikolar, bikiniler oldu. Yine 40’lardan süregelen, fularlar etkiliydi. Ayrıca o yıllarda kürkler ve kürk şapkalar da maalesef revaçtaydı. Şimdi bizler hoş görünüm için üretilen, lüks tüketim için üretilen kürk modasına karşıyız.
Ancak kuzeyde yaşayan yerliler bu işi doğrusu ile yapıyorlar. Geyikleri hem besliyor, hem güçlerinden, etlerinden ve derilerinden faydalanıyorlar. Onlar için kaçınılmaz bir dönüşüm mevcut ama lüks görünüm için seri üretime giren kürke karşıyız.
Her birinize dostlukla selam ederim, esenlikler dilerim.
Hatice Kübra Erişir